Strip Spekkie en Blekkie van Otto Dicke en C. Buddingh' komt 30 september in boek uit

24 september 2018 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - In het Dordtse Teekengenootschap Pictura staat zondagmiddag 30 september vanaf drie uur de samenwerking tussen illustrator Otto Dicke en dichter Kees Buddingh’ centraal.

De ereburgers van Dordrecht waren als kunstenaars lid van Pictura. Zij hadden jarenlang een eigen atelier aan de Voorstraat 190-192. Dicke en Buddingh maakten in een creatieve samenwerking tussen 1955 en 1965 een dagelijkse strip in de kranten van het Kwartet.

Deze Zuid-Hollandse dagbladen verschenen rondom Leiden, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. In februari 1975 ging het kwartet op in dagblad Trouw en werden de titels dagbladhistorie.
   
Uit onderzoek van Buddingh' biograaf Wim Huijser blijkt dat in de Avonturen van Spekkie en Blekkie vaak Dordtse elementen werden verwerkt. Daarom komt er juist in 2018 in boekvorm een avontuur van Spekkie en Blekkie uit.

Het is een onderdeel van de herdenking en viering van het honderdste geboortejaar van Otto en Kees. Samen met verzetsman Aart Alblas en componist Kors Monster worden zij de vier zonen van Dordrecht genoemd, die 1918 als geboortejaar delen. Dit jaar zijn er activiteiten op veel plekken in Dordrecht. Zo is tevens een aanzet gegeven om in 2019 activiteiten te organiseren rondom de dochters van Dordrecht.

De biograaf van C.Buddingh' - Wim Huijser - zal op 30 september, na een inleiding over de samenwerking tussen de twee ereburgers van Dordrecht, de eerste exemplaren van Spekkie en Blekkie en het pindakaasmysterie overhandigen aan vertegenwoordigers van de families Dicke en Buddingh'.

Deze strip verscheen in 1960 in de Rotterdammer, de Nieuwe Haagse Courant, Nieuwe Leidse Courant en het Dordtsch Dagblad en wordt nu in boekvorm uitgegeven door de Dordtse uitgeverij Liverse.

De Dordtenaren Buddingh'  (tekst)  en Dicke (illustraties) zorgden  tussen 1955 en 1965 voor 32 avonturen van Spekkie en Blekkie. Volgens Huijser kwam Buddingh' in deze tien jaar tot een miljoen woorden en maakte Dicke achtduizend illustraties.

De voorzitter van het Buddingh' genootschap, Hans Berrevoets, zal de middag rond Dicke en Buddingh' in Pictura  presenteren. Hij noemt Spekkie en Blekkie ook Dordtse persgeschiedenis.

“Het Dordtsch Dagblad - onder leiding van Barend Mensen - publiceerde tien jaar lang de strip zes dagen per week. De strip werd afgegeven bij de dagblad-koerier bij het ns-station.

Ook werd de strip wel ingeleverd bij het kantoor van de krant op de hoek Scheffersplein/Groenmarkt. Het leuke is dat nu op de plek van de krant stripwinkel SJORS te vinden is.”

Op zondagmiddag 30 september valt er er meer in Pictura te beleven rond de vier zonen van Dordrecht. Biograaf Wim Huijser zal nog een bijzondere uitgave rondom Buddingh' presenteren in het Teekengenootschap.

Een meer eigentijdse combinatie van Buddingh’-teksten en illustraties zijn verbeeld in en viertal zogeheten MatchBoox–boekjes, met illustraties van Henny van Daalen die in 2015 de Vier Nagelaten Gorgelrijmen illustreerde.

De tekeningen zijn op 30 september ook te zien in een tijdelijke expositie.

Joke Snijders van het Buddingh' Genootschap en bestuurslid van Dordt-literair zal op 30 september meer vertellen over een dichters-manifestatie die op zaterdag 24 november in Schouwburg Kunstmin wordt gehouden ter gelegenheid van 30 jaar C. Buddingh’-Prijs.

Die dag is in het jaar van de vier zonen niet toevallig. Buddingh’ overleed op 24 november 1985. Drie jaar later werd de C. Buddingh' -Prijs ingesteld als de Nederlandse poëzieprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie. De prijs wordt uitgereikt op Poetry International.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.