Meerderheid van gemeenteraad van Dordrecht voor plaatsing van standbeeld Willem van Oranje

30 september 2018
Meerderheid van gemeenteraad van Dordrecht voor plaatsing van standbeeld Willem van Oranje

DORDRECHT -  In de gemeenteraad van Dordrecht bestaat een duidelijke meerderheid om het standbeeld van Willem van Oranje gewoon te plaatsen aan de Hofstraat nabij het museum Hof van Nederland. 

Het CDA en de fractie ChristenUnie/SGP hebben deze week een verklaring uitgebracht om te benadrukken dat Willem van Oranje een belangrijk persoon is voor de Nederlandse geschiedenis en in een andere tijd leefde dan de broers De Witt.

De fractievoorzitter van de grootste partij in de raad, David Schalcken, heeft eerder ook voor het standbeeld getekend.

Ook vanuit de kring van de VVD wordt positief gedacht over de plaatsing van het beeld. Dat deed al eerder de fractievoorzitter van D66. Ook vanuit de PVV fractie is er meegetekend in de petitie om het standbeeld gewoon te plaatsen.  De tot nu toe genoemde partijen hebben 28 zetels van 39 zetels in de gemeenteraad van Dordrecht.

Op een vroeg moment heeft PvdA- raadslid Cor van Verk zich uitgesproken tegen de komst van het beeld in de stad van de broers De Witt. Gewoon Dordt, VSP, de SP en Groen Links hebben op de eigen websites  niet geschreven over de standbeeld discussie in Dordt.

De petities voor en tegen plaatsing van het standbeeld zullen eind oktober aandacht krijgen in de vergadering van de gementeraad. Dan zal formeel duidelijk worden hoe de stem verhouding in het bestuur van de stad ligt. De keuze voor het standbeeld is al gemaakt en er is geld voor om de kunstenaar zijn voorontwerp te laten uitwerken.

Voor het museum Hof van Nederland telt als sleuteldatum 19 juli 1572 en daarbij was Willem van Oranje direct betrokken.

(verklaring ChristenUnie/SGP)

Dordrecht heeft het landelijk nieuws weten te halen. Doorgaans is aandacht positief, nu echter gaat het over reuring over een standbeeld van Willem van Oranje.

Alsof er niet al genoeg verdeeldheid is, is er een heuse petitie tegen het beeldje gestart. In plaats van te verbinden, wakkert dit de
verdeeldheid aan over een twist van ruim drie eeuwen geleden. Wat CU/SGP betreft is dat nergens voor nodig. Dat Johan de Witt (1625-1672) en z’n broer Cornelis in Dordrecht werden geboren en op gruwelijke wijze in Den Haag om het leven zijn gebracht, staat buiten kijf.

Maar evenzo staat buiten
kijf dat Willem van Oranje (1533-1584) een zeer belangrijk persoon was voor ons land. Hij heeft Dordrecht diverse keren bezocht en er is een direct verband tussen hem en de eerste vrije Statenvergadering in onze stad. Dordrecht hecht aan zijn historisch profiel en moet dat niet laten versmallen tot de gebroeders de Witt; alsof er op ons eiland alleen ruimte zou zijn voor eenstandbeeld voor mensen die hier geboren zijn. Alleen al vanuit dat perspectief is het eigenlijk vreemd dat er nooit eerder een standbeeld voor Willem van Oranje is opgericht. Het standbeeld van de Witt werd in 1918 zowel in Den Haag als in Dordrecht onthuld en kwam door een eenzelfde initiatief tot stand. De CU/SGP vindt dat het nu, honderd jaar na dato, tijd wordt dat Dordrecht het historische beeld compleet maakt met een standbeeld van Willem van Oranje. Beiden waren staatsmannen met een belangrijke plek in de vaderlandse geschiedenis. Beiden werden vermoord. Allebei horen ze bij Dordrecht en daarom verdienen ze beiden een standbeeld in onze stad.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.