De Telegraaf: ,,Standbeeld van Willem van Oranje lijkt welkom in Dordrecht"

02 oktober 2018
De Telegraaf: ,,Standbeeld van Willem van Oranje lijkt welkom in Dordrecht"

DORDRECHT -  De discussie rondom wel of geen standbeeld voor Willem van Oranje in Dordrecht houdt ook het land bezig. Dagblad De Telegraaf besteedt er aandacht aan vandaag onder de kop: ,,Standbeeld van Willem van Oranje lijkt welkom in Dordrecht".

De verslaggever Sebastiaan Schramm heeft de standpunten in beeld gebracht van de vier partijen waarop het college van burgemeester en wethouders rust. Dat levert vier keer een ja op voor het plaatsen van het beeld in de Hofstraat nabij het museum Hof van Nederland. De coalitie heeft 21 van de 39 zetels in bezit in de raad.

De krant besteedde eerder een pagina met Sebastiaan als journalist aandacht aan de discussie in de stad van de broers De Witt. Alhoewel Willem van Oranje en de in 1672 omgebrachte broers niet in dezelfde tijd leefden, was dat ook een kernargument van verzet tegen de komst van het standbeeld.  Dordrecht pruimt het standbeeld niet, was toen de kop.

De Telegraaf begon toen het verhaal op de volgende wijze: De Dordtenaren Wouter van der Spoel en Aron Verplakke zijn de actie #ikWillemniet gestart om het geschenk van de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting niet aan te nemen. „Laat ik voorop stellen dat ik helemaal niets heb tegen Willem van Oranje”, benadrukt Van der Spoel. „Maar Dordrecht is de stad van Johan en Cornelis de Witt. En dat blijft wat ons betreft ook zo. Bovendien boterde het op z’n zachtst gezegd niet tussen de Gebroeders de Witt en de nazaten van Willem van Oranje.”

Inmiddels is het oktober en op 10 november komt ook de Koning naar Dordrecht. De kaarten zijn geschud.

Dat er een duidelijke meerderheid in de gemeenteraad voor plaatsing van het standbeeld van de vader des vaderlands is, werd afgelopen weekeinde eerder gemeld op Dordrecht.net

Willem van Oranje was niet zelf aanwezig op de vrije statenvergadering van 19 juli 1572, maar stuurde zijn rechterhand Marnix. Die bijeenkomst wordt weer elk jaar in Dordt voor het museum herdacht. Voor het mueum voor militaire geschiedenis in Soesterberg is die link ook duidelijk en werd Willem van Oranje in Dordrecht in zijn rol als Stadhouder herkozen.

AD De Dordtenaar dat alle ruimte gaf aan nieuws rond de petitie tegen het standbeeld en ook de tegenacties volgde, heeft nog geen nieuws gebracht over de stemverhouding in de gemeenteraad van Dordrecht. Volgens de agenda van de raad zal eind oktober de petitie tegen het standbeeld binnen komen en ook een petitie voor plaatsing van het beeld.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.