Ook AD De Dordtenaar meldt grote meerderheid voor standbeeld Willem van Oranje in Dordrecht

03 oktober 2018
Ook AD De Dordtenaar meldt grote meerderheid voor standbeeld Willem van Oranje in Dordrecht

DORDRECHT -  Het standbeeld van Willem van Oranje wordt gewoon in de Hofstraat geplaatst. Vandaag meldt ook de krant AD De Dordtenaar dat de grote meerderheid van de gemeenteraad van Dordrecht dat vindt.   De redactie heeft becijferd dat drie van de vier raadsleden het beeld graag in Dordrecht willen zien. Dat houdt in dat rond de  30 van de 39 raadsleden voor zijn.

De website Dordrecht.net bracht afgelopen weekeinde al het nieuws, dat het beeld er gewoon komt. Gisteren bracht zelfs dagblad De Telegraaf dat nieuws en ook de Stem van Dordt heeft het vandaag op de voorpagina staan. Eerder had Dordrecht veel aandacht in het land gekregen omdat er een petitie was overhandigd aan de burgemeester en de gemeenteraad om geen standbeeld te plaatsen van Willem van Oranje in de stad van de broers De Witt.

Uit het artikel van Albert Sok in AD / DD blijkt dat alleen SP en PvdA tegen zijn. Dat zijn bij elkaar vier raadsleden.  GroenLinks (vier raadsleden) heeft nog geen standpunt ingenomen en Gewoon Dordt (Irene Koene) wil het beeld liever voor het museum Hof van Nederland plaatsen.

CDA, VVD, Christen/SGP, VSP, D66, Beter voor Dordt (BVD en PVV zijn voor het beeld ook omdat Willem van Oranje in een geheel andere tijd leefde dan de broers De Witt die zo zijn verbonden met de Dordtse geschiedenis. Het belang van de vader des vaderlands wordt ook onderschreven. Zijn verhaal is ook verbonden met het museum Hof van Nederland.

David Schalcken, de voorzitter van de grootste partij in de raad (BVD) zegt in de krant:

,,Wat is er mis mee om verschillende periodes uit de geschiedenis van Dordrecht een plek te geven in de stad? Dat bijt elkaar helemaal niet.’’ Hij zegt dat de bijna duizend handtekeningen een vertekend beeld geven. ,,Ik ben de afgelopen weken door allerlei mensen bestookt om ook te tekenen en dat zal voor meer mensen gelden. Dus ik denk dat er ook heel wat mensen tussenzitten die misschien niet eens weten waar dit precies over gaat.’’

Margret Stolk (Verenigde Senioren Partij) is ook blij met het beeld. ,,Willem van Oranje hóórt ook bij de stad en we willen de goede band met de oranjes behouden. En dat er zoveel mensen die petitie hebben ondertekend? Je kunt niet iedereen tevreden houden.’’

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.