Dordtenaar Gerard Schouw wees Alexander Pechtold als D66 voorman als eerste aan

07 oktober 2018

DORDRECHT -  Dordtenaar Gerard Schouw is zeer belangrijk geweest op sleutelmomenten in het politieke leven van D66 voorman Alexander Pechtold.

Hij zat ook zaterdag zichtbaar voor de TV-camera's op de eerste rij bij het D66 congres, toen Pechtold aankondigde van het podium te gaan.

Schouw was in Dordrecht wethouder en later landelijk partijvoorzitter van D66 en eerste en tweede kamerlid.  Hij was voor en is nu achter de schermen een prominent in de partij.

Dat blijkt nu weer:

Vrij Nederland (VN) publiceerde dit weekeinde het grote vraaggesprek in drie etappes met Pechtold.  Gerard Schouw gaf als eerste aan: Alexander jij moet lijsttrekker worden en politiek leider. Dat was in 2006.

VN:

Eind juli spreken we af in Den Haag, in het herenhuis van Carla Pauw: de vroegere rechterhand van Hans van Mierlo, die ook Pechtold de afgelopen jaren op de achtergrond adviseerde. ‘Dit is een historische plek,’ zegt Pechtold al in de vestibule.

‘Hier kwamen we in 2006 bij elkaar, met onder andere Ingrid van Engelshoven en Gerard Schouw, om te overleggen wie zich kandidaat zou stellen als lijsttrekker bij de verkiezingen aan het einde van de kabinetsperiode.

De kandidatuur van Lousewies van der Laan hing al in de lucht. De vraag was: wie zou het tegen haar opnemen?

Gerard Schouw twijfelde of hij het wilde. Hier in het halletje heb ik op een gegeven moment tegen hem gezegd: nu moet je het zeggen, anders doe ik het.

Toen zei hij: jij moet het doen, en heb ik mijn kandidatuur direct bekend gemaakt. Vier dagen nadat ik verkozen was, viel het kabinet.’

Gerard Schouw was er ook bij in 2009 toen D66 het beraad van Gent had intern en er werd gekozen voor een nieuwe politieke koers.

VN:


,,Het beraad van Gent

In 2009 trok Pechtold zich met partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven en senator Gerard Schouw terug in een bed & breakfast in Gent.

Daar besloten ze dat D66 dé hervormingspartij moest worden. Na jaren van stilstand onder de kabinetten-Balkenende moesten de sociale zekerheid, de woningmarkt en de arbeidsmarkt eindelijk op de schop, de Europese samenwerking diende zonder schroom te worden verdedigd en er moest fors worden geïnvesteerd in onderwijs.

Die boodschap werd vanaf dat moment met ijzeren consistentie uitgedragen."

In zijn afscheidsspeech noemde Pechtold Gerard Schouw, die voor hem in de zaal zat, nog een keer:

Onze inhoudelijke wederopstanding kreeg vorm buiten Nederland, in Gent. Met partijvoorzitter Ingrid van Engelshoven en Gerard Schouw, toen fractievoorzitter in de Eerste Kamer, trokken we ons in 2009 een weekend terug.

Een driemans-tandem aan de wandel. Aan de wijn. En aan de whisky. Maar vooral: praten. Discussiëren. Argumenteren. Waartoe zijn wij op aard? Wat is ons DNA? Wat is nodig om opnieuw onderscheidend te worden? Langzaam kropen we uit het dal. Ledenaantallen stegen. Peilingen ook. Soms tot zulke grote hoogten dat we als de dood waren dat ze op korte termijn waar zouden worden.

De top drie in 2006 en 2009 hebben een eigen loopbaan gekozen of zijn ervoor gev raagd:

Gerard Schouw heeft nu een baan in de luwte.

Ingrid van Engelshoven is minister.

Alexander Pechtold gaat aanstaande dinsdag de kamer uit.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.