Derde landelijke expositie van Platform Kerk en Kunst na Apeldoorn en Zwolle in Dordrecht

18 oktober 2018 door Hennie van der Zouw
Derde landelijke expositie van Platform Kerk en Kunst na Apeldoorn en Zwolle in Dordrecht

DORDRECHT - Van 26 oktober tot en met zaterdag 24 november exposeert een 38-tal kunstenaars uit het hele land in de Wilhelminakerk, Blekersdijk 41  in Dordrecht. Dit is de derde landelijke expositie van Platform Kerk en Kunst, een stichting die eigentijdse kunst een plek wil geven binnen de veelkleurigheid van leven en geloof. Apeldoorn en Zwolle gingen Dordrecht voor.

Het thema van de expositie is ‘Van Letter tot Leven’.



Het Platform Kerk en Kunst en de Wilhelminakerk spelen met dit thema volledig in op de actualiteit in Dordt. Tijdens de internationale synode van Dordrecht van 1618-1619 viel het besluit om de Bijbel te vertalen uit de grondtekst naar het Nederlands van toen. Dat maakte de Bijbel verstaanbaar. De expositie sluit aan bij de herdenking van 400 jaar Dordtse Synode.

Daarom was Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum, ook voorzitter van de jury, die de selectie van de aangemelde kunstwerken voor de expositie deed.  Schoon is tevens namens de gemeente Dordrecht programmadirecteur van activiteiten rond de Synode. Op 10 november wordt de nationale herdenking in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander in de Augustijnenkerk geopend.

Ds. Gerrit de Fijter uit Kampen is als voorzitter van de nationale synode op 10 november één van de sprekers in de Augustijnenkerk en hij zal op vrijdagavond 26 oktober de kunstexpositie in de Wilhelminakerk openen. Ook Peter Schoon zal deze avond vanaf acht uur het woord voeren.

De voorzitter van het Platform kerk en kunst Roel Ottow en ds. Michiel de Zeeuw zullen vanuit een eigen perspectief op 26 oktober de tentoonstelling inleiden.

Roel Ottow:  ,,Na exposities in Apeldoorn en Zwolle en symposia in Doorn, Amsterdam en Culemborg vinden wij dat de komende expositie helemaal in Dordrecht thuishoort”.

Ds. Michiel de Zeeuw van de Wilhelminakerk in Dordrecht, die een maand gastvrijheid biedt aan de manifestatie, is blij met de komst van de kunstenaars uit alle windstreken van Nederland. ,,De verbeeldingskracht van hedendaagse kunstenaars heeft ons veel te zeggen in het omgaan met het Woord. Vaak werkt die als een opening, een ander gezichtspunt, om in gesprek te gaan over wat wezenlijk is voor vandaag en morgen.”

De expositie ‘van Letter tot Leven’ is van 27 oktober tot en met 24 november gratis te bezoeken. De Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41 is van woensdag t/m zondag van
13.30 – 17.00 uur geopend.

Op de foto staan landelijk voorzitter Roel Ottow (links) en ds. Michiel de Zeeuw voor de Wilhelminakerk.



Daarbij wordt rondom de expositie nog veel meer georganiseerd: er zijn lezingen, vespers, muziekoptredens en voor scholen rondleidingen en lesbrieven. Alle activiteiten vinden plaats in de Wilhelminakerk, Blekersdijk 41, Dordrecht (tenzij anders vermeld). Toegang is vrij.

Overzicht activiteiten bij de expositie ‘Van Letter tot Leven’


vrijdag 26 oktober 20.00 uur Openingsavond  Wilhelminakerk, Blekersdijk 41
    
     Op deze avond wordt de expositie geopend door ds. Gerrit de
Fijter, voorzitter van de Nationale Synode (gericht op eenheid onder kerken). Voorzitter van de selectiecommissie Peter Schoon (directeur Dordrechts Museum) vertelt van zijn indrukken rondom de expositie. Roel Ottow, voorzitter Platform Kerk & Kunst, benoemt iets van de keuze voor Dordrecht. Ds. Michiel de Zeeuw van de Wilhelminakerk legt de verbinding naar de kunst van kerk.
De avond wordt muzikaal omlijst door het Streekensemble onder leiding van Anneke van de Streek. Bovendien zijn we getuige van de dans ‘Van Letter naar Beweging’ door Martina Visser (www.groundmove.nl).
Er is vervolgens gelegenheid om de expositie te bekijken en in gesprek te gaan met de verschillende kunstenaars.

zaterdag 27 oktober 15.00 uur Inspiratieworkshop door Wilma Wagenaar

Wilma Wagenaar vertelt over de betekenis van inspiratie voor haar werk, dat met ‘Lopend vuur’ ook opgenomen is in de expositie. Daarbij geeft ze als workshop een Ignatiaanse gebedsmeditatie. Dat is: een Bijbeltekst op je in laten werken en door middel van één of meer vragen de tekst tot leven laten komen in jouw eigen situatie.

Wilma Wagenaar is beeldend kunstenaar, was ook werkzaam als docent beeldende vorming en leidt regelmatig schilderretraites. Zie www.wilmawagenaar.nl

zondag 28 oktober 10.00 uur Kerkdienst Wilhelminakerk, voorganger pastor Lianne van der Wel

Ze legt een verbinding met de installatie van Josefien Alkema, Wilma Drooger en Mary Velthoen: ‘In het begin was het Woord’.

   15.00 uur Voorlezen uit Jacob Cats, door Stichting Voorlezen

Het werk van de beroemde dichter en staatsman Jacob Cats hoorde ten tijde van de Dordtse Synode tot de algemeen bekende poëzie. Bovendien woonde en werkte deze Zeeuw 13 jaar lang in Dordrecht als pensionaris.
Mensen van stichting Voorlezen, zoals Ilse van Donkelaar, brengen de oude letters verstaanbaar tot leven. Hoe klinken de woorden van Vadertje Cats te midden van nieuwe, beeldrijke, vertalingen?

     https://voorlezen.org/site/


woensdag 31 oktober 15.00 uur Lezing ‘Gesneden beelden in de Bijbel?’ door Roel Ottow
   
Roel Ottow is een gerenommeerd kunstenaar / ontwerper. Zijn werk werd al in veel uitgaven zichtbaar, waarbij voor hem steeds het idee leidend is: ‘Illustration as art’.
Daarbij is Roel Ottow ook een bekend Bijbelillustrator, zoals voor   ‘Kinderbijbel Volg Mij’ en diverse catechese-uitgaven.

www.ottow.nl


   19.30 uur Kunstvesper, voorganger Gert Jan Vogel, in de Zuidhovenkerk,
         Zuidhovenlaantje 4, Dordrecht

De eerste van drie kunstvespers, waarin bij de schoonheid van een aloude liturgie een kunstwerk van de expositie speciaal wordt belicht.


donderdag 1 november   19.45 uur  Lezing ‘Credo tot leven’, door Henk Pietersma

Kerk en kunst hebben elkaar nodig voor het vinden van wegen om de Bijbelse boodschap te doen herleven. Kunst kan er toe bijdragen dat de kerk zich meer bewust wordt van haar bijzondere positie in de samenleving.” Beeldend kunstenaar Henk Pietersma heeft in een rijk oeuvre met sterk grafische sporen deze gedachten uitgewerkt.
In verschillende huiskamers in Dordrecht worden de Psalmen gelezen uit zijn indrukwekkend kleurrijke psalter ‘De goedheid op mijn tong gelegd’.

Zijn recente bundeling ‘Credo’, verbeeldingen bij teksten uit de
geloofsbelijdenis van Nicea, geeft steeds ook een breed gevoelde menselijke vraag weer. Hij vertelt hierover op

     www.henkpietersma.nl

zondag 4 november  10.00 uur Kerkdienst Wilhelminakerk, voorganger ds. Michiel de Zeeuw
     met aandacht voor verschillende werken uit de expositie

     www.dewilhelminakerk.nl

woensdag 7 november  19.30 uur Kunstvesper, voorganger ds. Michiel de Zeeuw

De tweede van drie kunstvespers, waarin bij de schoonheid van een aloude liturgie een kunstwerk van de expositie speciaal wordt belicht.

vrijdag 9 november 15.00 uur Beeldmeditatie en groepsgesprek door Jolien van Braak

Jolien van Braak is kunsthistorica en theologe. Ze is lid van het Platform Kerk & Kunst.
zaterdag 10 november 12.00 uur repetitie Bachcantatedienst 

zondag 11 november 10.00 uur Bachcantatedienst, waarin klinkt ‘Was frag’ich nach der Welt’,
BWV 94, door Wilhelmina-Cantatekoor en Dordts Kamerorkest.
Solisten: Karin Timmerman (sopraan), Wies de Greef (alt), Felipe Carlos (tenor) en Jouke Wijmenga (bariton)

www.dordtissimo.nl

woensdag 14 november 19.45 uur Lezing ‘Woorden van leven’ door Hannelieke van de Beek

Hannelieke van de Beek is een veelzijdig beeldend kunstenaar, die zich vaak op het snijvlak van woord en verbeelding beweegt.
“Ik ben in 1982 op de academie begonnen met het borduren van teksten, iele teksten (tekstiel). Ik reageerde op het wereld-nieuws, borduurde krantenteksten. Later werden de teksten mijn eigen emoties.
Ik vertel in mijn lezing ook mijn levensverhaal aan de hand van mijn werken.”
 
     https://hanneliekevandebeek.exto.nl/


zaterdag 17 november 14.00 – 16.00 uur Workshop: “Expositie! Wat nou?!”
door Fiona Hutubessy Watson   en Andre Accord

Breng de schilderijen op jouw manier tot leven tijdens de workshop
Expositie! Wat nou?
Leef je uit met taal en muziek zoals je dat nog nooit eerder hebt
gedaan. Wat is het ritme van jouw leven, jouw taal, jouw geven,
jouw verhaal?
Kom en creëer samen met Fiona en Andre een levend taal- en
muziek-kunstwerk
Jong en oud, jullie zijn allemaal welkom want dit gaan we samen doen.

Leeftijd: 6-20jr en neem je ouders en opa’s en oma’s mee. Voor hen
is het ook zeker de moeite waard om te komen kijken (en luisteren)

Fiona Hutubessy Watson 
Fiona is een professionele cellist en speelt op hoog niveau als
soliste, in duo’s en trio’s, in orkesten en ondersteunt menig concert
met haar improvisatie talent. Daarnaast geeft ze muziekles en biedt ze, samen met Andre, een interactief en educatief lesprogramma aan voor scholen. In dit lesprogramma wordt het klassieke, de kunst, dichter bij de kinderen/tieners gebracht door het te verweven in het ritme en de creativiteit van elke dag.

Andre Accord
André is een veelzijdig docent en workshopleider. Hij heeft al ruim
25 jaar ervaring met alle types onderwijs. Leerlingen (én leerkrachten) worden geïnspireerd en uitgedaagd om hun creativiteit te ontdekken. Andre is stem-acteur van veel kinder-series, presentator, acteur, bekend van reclames en TV-series, Rhythm en poetry artiest.

Zondag 18 november 15.00 uur Lezing ‘internationale pelgrimageroute met beeldende kunst’
     door Anikó Ouweneel-Tóth

Cultuurhistorica Anikó Ouweneel-Tóth is bekend van haar blogs op het raakvlak van kunst, religie en cultuur.

     https://lazarus.nl/author/aouweneel/

woensdag 21 november 19.30 uur Kunstvesper, voorganger ds. Kees Streefkerk (predikant
Ontmoetingskerk te Dordrecht



Zie platformkerkenkunst.nl voor meer informatie.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.