Dordtenaren mogen nieuwe monumenten kiezen

06 september 2018

DORDRECHT - Welke panden in Dordrecht komen het meest in aanmerking om een gemeentelijk monument te worden? Die vraag legt de gemeente de inwoners van Dordrecht voor. Van zaterdag 8 september tot 1 oktober kunnen zij een favoriete top-10 samenstellen. Aan de hand van deze verkiezing wijst het college van burgemeester en wethouders 25 gemeentelijke monumenten aan.

Dordrecht telt nu al 2000 monumenten, waarvan 1100 gemeentelijke monumenten. In de Dordtse binnenstad, de negentiende-eeuwse schil, Dubbeldam en het buitengebied zijn al veel monumenten aangewezen. In het gebied daartussen (20e eeuwse wijken) staan ook woningen, kerken, bedrijfspanden en andere bouwwerken die bijzonder zijn. De gemeente wil in dit gebied nog 25 gebouwen de status van monument geven. Voor het eerst krijgt ook de stad daarin een stem.

Stemmen
Vanaf zaterdag 8 september staat op www.dordrecht.nl/kiesjemonument een lijst met monumenten die is samengesteld in nauw overleg met deskundigen van onder meer Vereniging Oud-Dordrecht en de Welstands- en monumentencommissie. Deelnemers kunnen zelf tien panden aanwijzen plus één monument uit de reservelijst. Stemmen is mogelijk vanaf zaterdag 8 september tot 1 oktober. Eind oktober maakt de gemeente bekend op welke monumenten het meest is gestemd. Het college van burgemeester en wethouders wijst uiteindelijk de monumenten aan.

Filmpjes
Zeven bekende Dordtenaren hebben meegewerkt aan een campagne om Dordtenaren op te roepen mee te stemmen. De komende weken laat de gemeente in korte filmpjes zien welke gebouwen hún stem krijgen. Deze filmpje zijn te vinden op het YouTube-kanaal van de gemeente en ook op www.dordrecht.nl/kiesjemonument. Wethouder Piet Sleeking is de eerste, hij houdt een pleidooi voor het gebouw van het NMI aan het Hugo de Grootplein.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.