Kinderarts Albert Schweitzer ziekenhuis is 'Ambassadeur Rookvrije Start'

25 september 2017
Kinderarts Albert Schweitzer ziekenhuis is 'Ambassadeur Rookvrije Start'

DORDRECHT - ‘Schadelijke stoffen uit rook bereiken ongemerkt je kind’ Kinderarts Onno Graafland van het Albert Schweitzer ziekenhuis is ambassadeur geworden van ‘Rookvrije Start’, een landelijke werkgroep die kinderen wil beschermen tegen blootstelling aan schadelijke tabaksrook. “Ik ben één van de 174. Dat is nog weinig, maar we hebben een begin. En er komen nu steeds meer ambassadeurs bij.”

Graafland windt er geen doekjes om wat er op het spel staat: continu lopen 100.000 baby’s en peuters in Nederland kans op grote gezondheidsschade doordat ze meeroken met hun ouders of andere naasten. “Er is stevig wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen meeroken en onder meer oorontsteking, verminderde longfunctie en zelfs wiegendood”, zegt de kinderarts. “Vermoed wordt dat er ook een samenhang is met hersenvliesontsteking, gedragsproblemen en diverse vormen van kanker. Daar komt nog bij dat kinderen van rokers later ook vaker zelf gaan roken.”

Wat veel ouders volgens Graafland niet weten, is dat ook roken buiten de aanwezigheid van je kind schadelijk is. “Met de term ‘derdehands rook’ duiden we stoffen aan die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en daar achterblijven. Ze hechten zich makkelijk aan huisstof en daar kruipen baby’s en peuters vaak in. Nicotine komt thuis op meubels te zitten, maar zit ook langdurig op de vingers en kleding van de roker. Bij baby’s van ouders die alleen maar buiten roken, zijn toch verschillende afbraakproducten van tabaksrook in de urine aangetoond. De stoffen uit de rook gaan overal in en op zitten en bereiken ongemerkt je kind.”

Voor Graafland en zijn collega-kinderartsen in het ziekenhuis is het vanzelfsprekend dat kinderen helemaal niet moeten worden blootgesteld aan rook. “Als ik een patiëntje zie met bijvoorbeeld astmatische klachten, vraag ik meteen of er thuis wordt gerookt. Als dat zo is, vraag ik of de ouders bereid zijn om daarmee te stoppen. En of ik daarbij kan helpen, door voorlichtingsmaterialen mee te geven.” Hij is daarnaast betrokken bij de zorg aan kwetsbare zwangeren: aanstaande moeders die in het ziekenhuis begeleiding krijgen omdat ze in hun leven te maken hebben met meerdere risicofactoren. “Ook onder hen proberen we het roken te ontmoedigen. We weten dat veel moeders na de bevalling weer terugvallen. Het zou mooi zijn als ze nadien ook begeleiding blijven krijgen.”

De taak van de ambassadeurs is om in hun omgeving of organisaties het stoppen met roken te stimuleren. In de landelijke werkgroep zitten onder meer het ministerie van Volksgezondheid, het Trimbos Instituut en diverse beroepsverenigingen van artsen, verpleegkundigen en de verslavingszorg. Graafland vindt Rookvrije Start heel belangrijk, maar hij pleit voor een nog breder bewustzijn. Hij promoot ook de landelijke beweging ‘Rookvrije Generatie’, waarvan ‘Rookvrije Zorg’ een onderdeel is.

Dit betreft negen organisaties uit de gezondheidszorg die op 31 mei van dit jaar, ‘Wereld Niet Roken Dag’, samen schriftelijk hebben beloofd te werken aan rookvrije zorginstellingen.

“Dat is nu nog heel ver weg, ook in mijn eigen ziekenhuis”, stelt de kinderarts vast. “Onze Raad van Bestuur en Medische Staf steunen Rookvrije Zorg en ook mij in de rol van ambassadeur Rookvrije Start. Maar we werken nog niet aan actieve ontmoediging van roken onder personeel en patiënten.

Volgens de intentieverklaring van Rookvrije Zorg, ook ondertekend door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, zouden we dat wel moeten doen. We zouden roken in alle gebouwen en op al onze terreinen moeten weren en mensen actief moeten helpen om af te kicken. Er is een flinke weg te gaan.”
Toch zullen de bewustwordingscampagnes uiteindelijk effect hebben, verwacht hij. “De maatschappelijk houding ten opzichte van roken blijft opschuiven. Ik denk en hoop dat het over tien jaar in elk geval niet meer acceptabel wordt gevonden om te roken in aanwezigheid van een kind.”

Meer informatie of ook ambassadeur worden/het bijbehorende manifest ondertekenen? Kijk op www.rokeninfo.nl/rookvrijestart

Op de foto: Onno Graafland: ‘Over tien jaar niet meer acceptabel om te roken bij een kind.’ (Foto Frederike Slieker)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.