Een vogel vliegt door de Wilhelminakerk op zonne-energie maar komt niet vooruit

27 oktober 2018
Een vogel vliegt door de Wilhelminakerk op zonne-energie maar komt niet vooruit

door Ton Delemarre *

DORDRECHT -  VAN LETTER TOT LEVEN  is een inspirerende expositie in de kerk aan de Blekersdijk in Dordrecht.

Er vliegt een vogel in de Wilhelminakerk. Maar toch komt hij niet vooruit. De duif is een onderdeel van een installatie gebouwd door de Sliedrechtse kunstenaar Jelle Korevaar.

Rond de klapwiekende vogel is een ingewikkeld samenstel van raderen, draden en katrollen geconstrueerd als een ouderwets torenuurwerk, maar van energie voorzien door een zonnepaneel dat het geheel in beweging zet.

Dit is een van de 53 kunstwerken, die tot 24 november in de Wilhelminakerk te zien zijn onder de titel: Van Letter tot Leven, in aansluiting op 400 jaar Synode van Dordt en de Staten vertaling van de Bijbel, die fundamenteel is voor de Nederlandse letteren.

De Stichting Platform Kerk en Kunst die overal in den lande exposities en symposiums houdt op het snijvlak van religie en kunst, maakte samen met de kunstcommissie van de Wilhelminakerk deze verrassende tentoonstelling, na een selectie onder leiding van de Directeur van Dordrechts Museum Peter Schoon, uit 120 inzendingen.

Er is heel divers werk te zien. Schilderijen, wandkleden, grote installaties, zoals het indrukwekkende KNOWN van Jan Pieter Gootjes uit Zwolle, dat het dal met dorre doodsbeenderen uit het visioen van de profeet Ezechiël verbeeldt.

Maar ook sculpturen, video, glas in lood, keramiek.

Deze inspirerende expositie is niet commercieel van opzet, als is er ook werk te koop. Het project kwam tot stand door de belangeloze medewerking van de kunstenaars, tal van vrijwilligers en de steun van sponsors.

Ds. Gerrit de Fijter uit Kampen, voorzitter van de nationale synode, zal op vrijdag 26 oktober te 20 uur de tentoonstelling openen. Dan zal in de kerk ook Peter Schoon spreken en predikant Michiel de Zeeuw en de voorzitter van het landelijke Platform Roel Ottow.

Van 27 oktober tot en met 24 november is van Letter tot leven gratis te bezoeken, van woensdag t/m zondag van 13.30 – 17.00 uur in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41.

Rondom de expositie zijn er nog lezingen, vespers, muziekoptredens,. rondleidingen voor scholen en lesbrieven.

Zie voor meer informatie www.platformkerkenkunst.nl of www.dewilhelminakerk.nl/PLUSPROGRAMMA.

(Schrijver Ton Delemarre was de grondlegger van de gemeentelijke culturele raad en altijd actief en betrokken bij de kunst en cultuur. Soms wordt hij nog de kunstpaus van Dordt genoemd. Ton werkt mee aan de binnenstadskrant in Dordrecht. Hij wandelde deze week door de kerk om alvast zijn indrukken te geven van de tentoonstelling die vanaf 27 oktober te bekijken is door het publiek)

Bron foto's: Wim van de Pol.

(op de vierde foto staat de vice voorzitter van de landelijke stichting kerk en kunst Ton Broeckx)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.