Beeld van activiteiten rond landelijke expositie van Letter tot leven in Dordrecht

30 oktober 2018 door Hennie van der Zouw
Beeld van activiteiten rond landelijke expositie van Letter tot leven in Dordrecht

DORDRECHT - In de Wilhelminakerk is tot en met zaterdag 24 november een landelijke kunstexpositie te zien. Het thema letter en leven heeft alles te maken met de Dordtse Statenbijbel waarvoor op de Dordtse Synode van 1618-1619 de basis werd gelegd.

De foto's geven een beeld van de openingsbijeenkomst vrijdagavond 26 oktober.

Ook in het land is belangstelling voor de expositie in het kader van 400 jaar Dordtse Synode. Het Nederlands Dagblad (ND) kwam zelfs met drie pagina's over de expositie. Ook de Telegraaf besteedde aandacht aan de tentoonstelling.

Kunstambtenaar van Dordrecht van weleer, Ton Delemarre, schreef voor Dordrecht.net eerder al een inhoudelijk verhaal.

De expositie is haast een proloog van veel activiteiten in de stad. Van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 viert Dordrecht onder de noemer Ode aan de Synodeprecies 400 jaar later het belang van deze bijeenkomst met een programma voor een breed publiek. Inwoners, culturele en kerkelijke instellingen organiseren vele activiteiten zoals tentoonstellingen, congressen, films, concerten, lezingen en debatten, theater, rondwandelingen, muurschilderingen en verschillende bijzondere culturele projecten. Meer informatie en een uitgebreid overzicht van het programma is te vinden op www.synode400.nl

Nationale Synode

Dordrecht werkt nauw samen met het bestuur van de stichting Nationale Synode onder voorzitterschap van ds. Gerrit de Fijter, die zich sinds 2010 inzet voor eenheid op het kerkelijke erf. Met een oecumenische viering op 29 mei in de Grote Kerk in Dordrecht wordt Ode aan de Synode afgesloten.

Zondag 28 oktober waren er Voorlezers van Stichting Voorlezen in de Wilhelminakerk bijeen om uit het werk van Jacob Cats voor te lezen. Met een kwinkslag naar onze tijd.

Jacob Cats leefde 400 jaar geleden. Hij was ondernemer, politicus, rechter en dichter. Voorlezers van Stichting Voorlezen lezen voor uit zijn werk tijdens het evenement 400 jaar Synode van Dordrecht.

Cats werd eerder in Zeeland herdacht en woonde van 1623 tot 1636 in Dordrecht. Dit jaar is hij immers ook 400 jaar bekend als dichter.

Een beeld van de Wilhelminakerk

Peter Schoon sprak als voorzitter van de selectiecommissie. Hij is directeur van het Dordrechts Museum. Ook de organisatie rond 400 jaar Dordtse Synode begint bij Peter als verantwoordelijk programma directeur.

Ds. Gerrit de Fijter uit Kampen opende de kunstexpositie. Hij is vanaf 2010 voorzitter van de Nationale Synode. Deze brede kerkelijke vergadering wil eenheid in verscheidenheid bevorderen tussen kerken. Op 10 november draagt hij mede de openingsbijeenkomst in de Augustuskerk van 400 jaar Dordtse Synode waarbij ook de Koning aanwezig zal zijn

De sprekers op de eerste rij: v.l.n.r Peter Schoon, Gerrit de Fijter en Michiel de Zeeuw van de Wilhelminakerk.  De rij daarachter zit vierde van rechts ds. Kees Streefkerk (Ontmoetingskerk) die op 21 november een kunstvesper zal leiden in de Wilhelminakerk. Daarnaast Irene Sreefkerk, keramiste Gerda Vroon en Hans Berrevoets.

Peter Schoon (links) en Hans Berrevoets van de organisatie Van Letter tot leven.

Wijkpredikant van de Wilhelminakerk, Michiel de Zeeuw, spreekt na de onthulling van een beeldmerk van de expositie. Van woensdag tot en met zondag van half twee tot vijf is de expositie te bekijken. Ook zijn er neven-activiteiten zoals woensdagavond 31 oktober een kunstvesper vanaf half acht in de Zuidhovenkerk.  Op de website van de Wilhelminakerk staat het programnma tot 24 november.

Foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.