Hervormd Krispijn keert na bijna veertig jaar voor probeerdienst terug in voormalige Johanneskerk

01 november 2018
Hervormd Krispijn keert na bijna veertig jaar voor probeerdienst terug in voormalige Johanneskerk

DORDRECHT - Hervormd Krispijn keert na veertig jaar in elk geval voor een keer - op zondag 11 november - terug in de voormalige Johanneskerk of Zuiderkerk aan de Bosboom Toussaintstraat. De Buitenwacht is nu de naam van het gebouw wqaar om 10 uur een zogeheten oogstdienst begint met Joren Menkveld als voorganger.

De Hervormde wijkgemeente hield in het gebouw  vroeger  kerk, totdat er een verhuizing kwam naar de wijkzaal van de Pauluskerk. De Centrale Kerkenraad van de Dordtse Hervormde Gemeente vond de concentratie van twee verschillende kerkwijken (in jargon 2 en 5) beter passen bij de kerkelijke ontwikkeling maar de herinnering aan een echt eigen kerk bleef.

De Buitenwacht kon toen het kerkgebouw gaan gebruiken voor wijkactiviteiten en kocht later de kerk aan met een eigen stichting.

Drie theologen legden met hun vrouwen zo de basis voor de Buitenwacht, die solidariteit, sociale actie en meer in het vaandel zette. De IKON zond in 1986 nog een dienst van de Buitenwacht uit als vorm van bijzonder pastoraat, maar de Buitenwacht wilde geen kerk meer heette.

Hervormd Krispijn is als missionaire gemeente die tijd voor de Buitenwacht niet vergeten. Daarom is er zondag 11 november, zo meldt de gemeente op de eigen website, een speciale dienst in de Buitenwacht. Het wordt ook een probeerdienst genoemd.  ,,We willen ontdekken hoe een andere locatie juist wel of juist niet bij ons past." Joren Menkveld zal dan de voorganger zijn. Hij volgde in 2017 ds. Wim Aanen op.

Hervormd Krispijn beschrijft het kerk zijn op de volgende wijze op de eigen website:

Op zondag komen we bij elkaar voor een kerkdienst. Die begint om 10 uur, vanaf 9:40 komen de mensen binnendruppelen en wordt er bijgepraat over de afgelopen week. Als de dienst begint gaat iedereen zitten en leidt de voorganger de dienst. we zingen samen, lezen uit de Bijbel, luisteren naar de preek en bidden met elkaar.

    God is een God van alle tijden en daarom zijn sommige onderdelen al eeuwenoud.

God is een God van alle tijden en daarom zijn sommige onderdelen al eeuwenoud. We weten ons verbonden met gelovigen die vorig jaar, vorige eeuw en zelfs duizenden jaren terug God aanbaden. We vinden het belangrijk dat je dat kunt horen in de diensten. Tegelijk is de dienst ook actueel. De vragen van deze tijd en van onze eigen levens komen ter sprake. We zingen nieuwe liederen en leren hoe die oude Bijbel vandaag belangrijk is in ons leven, hoe we vandaag God kunnen eren.

In de dienst zitten alle leeftijden en soorten mensen door elkaar, want bij God is iedereen welkom. Tegelijk snappen we dat de gewone dienst voor de jongere kinderen nog wat ingewikkeld kan zijn. Daarom is er tijdens de hele dienst voor de allerjongste kinderen (tot en met drie jaar) oppas. De oudere kinderen maken wel het eerste stuk van de dienst mee, maar gaan na een poosje naar de kindernevendienst. Daar horen ze een Bijbelverhaal en maken ze een knutselwerkje. Hoe ouder de kinderen worden, hoe vaker ze in de kerk blijven, zodat ze ook leren hoe dat gaat.

    Ook de nieuwe week hoef je het niet alleen te doen: God zal er bij zijn.

Elke dienst eindigt met een zegen. Dat is de belofte van God dat Hij voor je zal zorgen en bij je zal zijn in de nieuwe week. Ook de nieuwe week hoef je het niet alleen te doen: God zal er bij zijn. Na de dienst, die ongeveer tot 11:15 duurt, wordt er vaak nog weer even gesproken met elkaar. Ongeveer maandelijks drinken we samen koffie, zodat er tijd is om iets beter bij te praten en het nog eens te hebben over de dienst.

Al onze diensten staan voor iedereen open, kom gerust eens kijken!

Ook de voorganger JOREN MENKVELD stelt zich voor:

Sinds 2017 werk ik met veel plezier in Krispijn en vind het geweldig om in de gemeente bezig te zijn. Ik houd van mensen om mij heen, van gesprekken die echt ergens over gaan.

Het liefst over God en hoe geloof te maken heeft met het dagelijks leven. Want volgens mij verandert geloof alles, het geeft een nieuwe blik op het leven. Geloof is alsof je een bril opzet met de juiste sterkte en opeens gaat zien hoe mooi alles is. Tegelijk weet ik ook, het leven is niet altijd mooi, ook het gelovige leven niet. Soms kun je turen wat je wilt, maar het plaatje blijft onduidelijk.

Maar al te vaak krijg ik in een gesprek vragen, waar ik ook geen antwoord op heb. Dat is niet makkelijk, maar dan blijft er nog (minstens) één ding over: bidden. Als u het niet ziet zitten en ik zelf misschien ook niet, God ziet ons wel zitten.

Dus bij deze van harte uitgenodigd voor een gesprek en waar we ook eindigen, houdt er maar vast rekening mee dat ik u ook vraag of ik voor u mag bidden. Naast gesprekken heb ik ook nog andere passies.

Ik houd van onderwijzen en van kinderen en werk daarom ook twee dagen per week in het basisonderwijs. Verder ben ik op allerlei plaatsen actief als verhalenverteller. Als u geluk hebt krijgt u er in een dienst er gratis een verhaaltje bij.

Graag tot ziens,

Joren Menkveld // voorganger@hervormdkrispijn.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.