BN De Stem: ,,Geertruidenberg erkent Dordrecht als oudste stad van Holland

02 november 2018

DORDRECHT / GEERTRUIDENBERG - Geertruidenberg gaat verder als tweede oudste stad van het voormalig graafschap Holland. Dordrecht wordt erkend als oudste stad van Holland.

Dit bericht BN De Stem in een verhaal over hoe Geertruidenberg zich verder op de kaart wil zetten via nieuwe stadspromotie.

De krant bericht:  Geertruidenberg kreeg in 1213 stadsrechten en is lang beschouwd als de oudste stad van Holland. Een opvallende titel, omdat het stadje in Noord-Brabant ligt. Dat is echter pas sinds 1814 het geval, toen Napoleon een andere indeling voor Nederland maakte. Inmiddels is Geertruidenberg de eretitel kwijtgeraakt aan Dordrecht, dat volgens nieuw bewijs al eind twaalfde eeuw een stad was. Geertruidenberg werd in 1319 versterkt tot vestingstad en Willem van Oranje gaf in 1573 opdracht om de middeleeuwse stadsmuren te vervangen door een gebastioneerd stelsel."

De krant beschrijft dit in een wandeling door het historische stadje Geertruidenberg. In het compacte centrum kijkt de bezoeker zijn ogen uit. En struinend over het bolwerk komt de geschiedenis tot leven.

De discussie welke stad nu de oudste is van Holland heeft een eindconclusie gekregen door onderzoek van historicus Henk 't Jong, die nieuwe oude bronnen wist te vinden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.