Fenomeen in reformatorische orgelwereld, Andre Nieuwkoop, debuteert zaterdag in volle Grote Kerk

03 november 2018
Fenomeen in reformatorische orgelwereld, Andre Nieuwkoop, debuteert zaterdag in volle Grote Kerk

DORDRECHT - Andre Nieuwkoop (28) geldt met zijn orgelspel zeker in de reformatorische wereld als een fenomeen. De kerken puilen vaak uit als hij de samenzang van psalmen volgens de vertaling van 1773 speelt.

Hij debuteert zaterdagavond op het orgel van de Grote kerk van Dordrecht.. De parkeergarage achter het Stadskantoor liet ruim voor acht uur al het bord VOL zien, terwijl alle andere parkeergarages volop ruimte hadden. Ook voor het Stadskantoor waren alle plekken bezet. De parkeergarage Spuiboulevard was zo duidelijk van nut om de grote schare bezoekers voor het concert te kunnen bergen. Zelfs buiten de kerk was het zingen op hele noten te horen.

Voor Nieuwkoop is spelen in Dordrecht en in de Grote Kerk een droom, zo zegt hij in het Nederlands Dagblad (ND). Nieuwkoop roemt het prachtige orgel en de bijzondere akoestiek in de Grote Kerk. AD Rivierenland noemde eerder het optreden van Andre een hit met massale belangstelling via internet-kanalen.

Het AD: ,,De psalmzangavonden op hele noten die Nieuwkoop sinds 2011 houdt, zijn gigantisch populair. In Zaltbommel en Gorinchem stroomt de kerk bomvol. In Gorinchem ontstond vorige maand nog een file door de 1100 bezoekers. ,,Toen zijn we een kwartier later gestart omdat nog niet iedereen binnen was,'' vertelt Nieuwkoop enthousiast.

Info website organist:

André Nieuwkoop (1990) werd te Werkendam geboren. Op jeugdige leeftijd bleek al zijn muzikale aanleg en interesse. Als klein jongetje keek hij in kerken met ontzag naar die grote orgels.

Thuis met oefenen en goed luisteren heeft hij zich de kunst van het orgelspelen aangeleerd. Met af en toe wat orgellessen op advies van verschillende mensen zocht André Nieuwkoop toch zelf zijn eigen weg in orgelland met een geheel eigen stijl.

De inspiratie om te improviseren komen spontaan naar voren in zijn liefde en interesse voor de orgels. Sinds 2016 is André Nieuwkoop organist bij de Gereformeerde Gemeente in Aalburg.

Onlangs keerde André terug van de Koninklijke Marine en is hij weer als vanouds werkzaam in de binnenvaart. Daardoor geeft hij weer met meer regelmaat Psalmzangavonden. Deze avonden worden vanuit het hele land, maar ook van daarbuiten door jong en oud bezocht.

Diverse CD’s en solo CD’s zijn er inmiddels verschenen vanuit Zaltbommel, Gorinchem, Goes en Kampen. De wens van André Nieuwkoop is dat het orgelspel en de samenzang mag leiden tot eeuwige zegen.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.