Sinterklaas laat leerlingen op school afval scheiden

08 november 2018 door Eva Baars

DORDRECHT - Woensdag 7 november bracht de chauffeur van HVC aan de leerlingen van Kiem Dordrecht een belangrijk bericht van Sinterklaas. Sinterklaas maakt zich namelijk grote zorgen over het afval in de zee, de plastic soep. Hij roept kinderen op om mee te helpen rommel op te ruimen en afval goed te scheiden. Nadat de brief door de directeur van Kiem, Hans de Ruiter, in ontvangst was genomen en voor was gelezen aan de leerlingen, startte Kiem officieel als Afvalvrije School.

Kiem is al langere tijd actief met afval bezig. De leerlingen van groep Zwaluw hebben zich vorig jaar verdiept in het onderwerp plastic soep. Zij scheiden vanaf dat moment al hun plastic afval en drinkpakjes. Deze leerlingen spraken met de chauffeur van HVC over het juist scheiden van afval. Wat mag er eigenlijk in welke bak? De leerlingen weten heel goed waarom het belangrijk is om afval op te ruimen en het afval te scheiden. Van afval maak je namelijk weer nieuwe dingen. Een van de leerlingen vertelde dat recyclen betekent dat je van kleine dingen weer grote dingen maakt. Veel van de pauzehapjes en lunchpakketjes worden al in herbuikbare doosjes en flesjes meegegeven door de ouders. Zo is er al een stuk minder verpakingsafval.

Zoals op de meeste scholen wordt op Kiem, tot nu toe, enkel oud papier gescheiden aangeboden. Vanaf 7 november komen daar ook het plastic, blik, drinkpakjes en gft-afval bij. Al het afval wordt vanaf dan dus gescheiden opgehaald. De school heeft dan ook (bijna) geen restafval meer. De Afvalvrije School is een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht, HVC en Duurzaamheidscentrum Weizigt.

Terwijl de afvalbakjes in de klassen uitgedeeld werden, namen groepjes leerlingen een kijkje in de cabine van de vuilniswagen. Sinterklaas moet nog naar Nederland varen, maar op Kiem was het nu al feest.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.