Aanleg warmtenet Dordrecht officieel gestart

31 maart 2011

DORDRECHT - Het warmtenet in Dordrecht wordt een uniek project in Nederland. De meeste warmteprojecten richten zich voornamelijk op nieuwbouw, maar in Dordrecht gaat het warmtenet niet alleen nieuwbouw maar ook vele bestaande gebouwen van warmte voorzien. Naar verwachting zullen uiteindelijk rond de 10.000 woningen en gebouwen een aansluiting op het warmtenet van HVC krijgen. Het warmtenet zal eind 2013 operationeel zijn. In totaal wordt er rond de 12 km primair net aangelegd. Deze feestelijke bijeenkomst is een belangrijk moment in het concretiseren van dit duurzame warmteproject. Een project van HVC dat de volle steun krijgt van de gemeente Dordrecht vanwege de gezamenlijke duurzaamheidsambities

75% minder CO2-uitstoot
Bij het verbranden van afval in de afvalenergiecentrale van HVC in Dordrecht komt veel warmte vrij. HVC wil deze warmte zo nuttig mogelijk in te zetten. Om deze reden levert HVC al jaren warmte aan bedrijven op industrieterrein Boekelermeer en aan het AZ Stadion in Alkmaar. Ook in Alkmaar is HVC bezig met de aanleg van een warmtenet  waarbij rond de 10.000 woningen en bedrijven worden aangesloten. Dit net strekt zich ook uit naar de gemeenten buiten Alkmaar. Een aansluiting op het warmtenet betekent een vermindering van de CO2-uitstoot van ongeveer 1240 kilo per woning per jaar. Dit is 75 procent minder CO2-uitstoot dan bij verwarming met aardgas.

Over HVC
Als samenwerkingsverband van gemeenten en waterschappen beoogt HVC bij te dragen aan de doelstellingen van de deelnemende overheden op het gebied van duurzame afvalverwerking en energieproductie. HVC is eigendom van 52 aandeelhoudende gemeenten uit Noord-Holland, Flevoland, Zuid-Holland en Friesland en van de vijf waterschappen Delfland, Rijnland, Rivierenland, Schieland & de Krimpenerwaard en Hollandse Delta. Voor deze aandeelhouders voert HVC het duurzame afvalbeheer en de groene energieproductie uit. Dat gebeurt volgens de wensen en behoeften van die aandeelhouders, waarbij HVC voortdurend streeft naar de optimale mix tussen een duurzame bedrijfsvoering en de kostprijs.

Over gemeente Dordrecht
Het college van burgemeester en wethouders wil Dordrecht duurzamer maken en gaat samen met inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties aan de slag om resultaten te boeken. Hiervoor zijn duidelijke doelen opgesteld. Een van die doelen is dat Dordrecht in 2015 11% minder energie verbruikt. 3% van de energie in Dordrecht moet dan duurzaam worden geproduceerd. Daarmee is Dordrecht ambitieuzer dan de landelijke klimaatdoelstellingen. Ook wil het college nieuw recreatie- en natuurgebied ontwikkelen. Verder moet in 2015 60% van het huishoudelijk afval nuttig (her)gebruikt worden.

Bovenop de lopende initiatieven rond water, energie, afval, milieu en natuur wil Dordrecht met vier toonaangevende projecten de omslag naar een duurzamer Dordrecht nog een extra impuls geven: het restwarmtenet, een duurzame ontwikkelings- en energiemaatschappij, de Duurzaamheidsfabriek en duurzame ontwikkeling van de Nieuwe Dordtse Biesbosch.

De restwarmte vult de doelstellingen van de gemeente Dordrecht voor een kwart in.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.