Drechtsteden tekenen samenwerkingsovereenkomst (rest-) warmtenet

13 maart 2014
Drechtsteden tekenen samenwerkingsovereenkomst (rest-) warmtenet

DRECHTSTEDEN - Vandaag, donderdag 13 maart, heeft wethouder Harry Wagemakers namens de Drechtsteden de samenwerkingsovereenkomst Duurzame Warmte Koude getekend. Hij deed dat in het  bijzijn van de directeur van het programmabureau Warmte Koude van de provincie Zuid-Holland, mevrouw Maya van der Steenhoven en de heer Lex Hartholt, programmamanager Energietransitie van de Provincie Zuid-Holland.

De overeenkomst is inmiddels al door vijfentwintig partijen, gemeenten, regio’s, banken en (energie-) bedrijven ondertekend, zoals Rotterdam, Den Haag, Delft en Leiden, Eneco warmte Koude, E.On, Nuon,Warmte en Warmtebedrijven uit Rotterdam en Hilversum, de Rabobank en de ING en de HVC. De partijen hebben de  ambitie om in 2020 14% van alle verwarming van gebouwen en kassen duurzaam te laten zijn op basis van restwarmte. De overeenkomst is erop gericht kansen te creëren voor projecten

Het ministerie van Economische Zaken, de provincie en de partijen dragen financieel en inhoudelijk bij aan de ontwikkeling en nadere uitwerking van een gezamenlijke warmtestrategie. De financiering van warmteprojecten kan een bottleneck zijn voor de uitvoering . Nieuwe warmteprojecten zijn in de huidige tijd moeilijk financierbaar. Het programmabureau onderzoekt mogelijkheden voor publiek private financiering en voor het binnenhalen van (Europese) subsidies..

De Drechtsteden willen een regionaal (rest-)warmtenet ontwikkelen. Een eerste “kraal” wordt in Dordrecht ontwikkeld. De werkzaamheden om onder meer het Leerpark via buizen aan te sluiten op restwarmte, die vrijkomt bij HVC, zijn onlangs gestart. Ook in de andere vijf  gemeenten worden mogelijkheden onderzocht dergelijke kralen te ontwikkelen. Uiteindelijk moeten de afzonderlijke kralen op de lange termijn in een warmtenetwerk verbonden kunnen worden.

De gemeenschappelijke regeling Drechtsteden  de zes gemeenten, de provincie, de HVC en de woningcorporaties ondertekenden in 2012 daartoe een overeenkomst inzake de ontwikkeling van een regionaal warmtenet. Toen werd de betrokkenheid van die partijen voor de langere termijn vastgelegd. Met de overeenkomst die nu is getekend, wordt aangesloten op het Koude Warmte programma van de provincie. Daarmee komt de ontwikkeling van een duurzaam, regionaal warmtenet op termijn weer een stapje dichterbij.


Foto: Jarko de Witte van Leeuwen. Op de foto van links naar rechts: Maya van Steenhoven, Harry Wagemakers en Lex Hartholt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.