Fietsvlonders op de Voorstraat en de Koningin Wilhelminastraat geplaatst

12 november 2018
Fietsvlonders op de Voorstraat en de Koningin Wilhelminastraat geplaatst

DORDRECHT - Maandag 12 november is op de Voorstraat tegenover Het Magazijn en in de Koningin Wilhelminastraat naast Post een fietsvlonder geplaatst. Dat is een tijdelijke fietsparkeervoorziening die op een parkeerplaats voor auto's geplaatst wordt. De aanleiding is het grote aantal bezoekers dat met de fiets naar Het Magazijn en restaurant Post komt. Dat is mooi: Dordrecht stimuleert fietsen in de stad. Maar soms parkeren bezoekers hun fietsen hinderlijk op de stoep. Met de fietsvlonder onderzoekt de gemeente of het tekort aan fietsparkeervoorzieningen kan worden opgelost en of fietsers hun fiets op die specifieke locatie parkeren.

De fietsvlonder biedt plek voor 10 fietsen. De vlonder heeft de grootte van een parkeerplaats voor auto's, die daarmee vervalt. Tijdens de proefperiode bekijkt de gemeente of er inderdaad behoefte is aan meer parkeerplekken voor fietsers, of die op de juiste plek staan en of de buurt de autoparkeerplaats kan missen. Na enkele maanden wordt de situatie geëvalueerd. Als blijkt dat de vlonder goed gebruikt wordt en er geen grote problemen met het parkeren van auto's ontstaan, dan kan de plek definitief als fietsparkeerplek ingericht worden. De fietsvlonder kan vervolgens weer op andere testlocaties worden ingezet.

Eenvoudig uitproberen
Wethouder Rik van der Linden (Bereikbaarheid) is enthousiast: "We willen dat Dordrecht aantrekkelijk is voor fietsers en daarbij horen goede voorzieningen. Het parkeren van fietsen is lastig in de binnenstad. Veel panden hebben geen schuur of achterom. Ook bij winkels en horeca is vaak een tekort aan stalplekken. Daarnaast is het altijd nog maar de vraag waar mensen hun fiets neerzetten. Met de fietsvlonder kunnen we dat eenvoudig uitproberen. Zo kom je tot een oplossing waarvan uit de praktijk blijkt dat er behoefte aan is en die gebruikt wordt."

Parkeerplekken
In de Voorstraat blijft ondanks het plaatsen van de vlonder het aantal parkeerplekken gelijk. De fietsklemmen bij Voorstraat 144 waar voorheen DOOR gevestigd was, verdwijnen. Hier wordt weer een parkeervak aangelegd.
In de Koningin Wilhelminastraat komt de fietsvlonder op de invalidenparkeerplaats naast Post. Uit cijfers blijkt dat deze parkeerplaats nauwelijks wordt gebruikt.

Rotterdam
De gemeente Rotterdam heeft de fietsvlonder ontwikkeld. Daar zijn in twee jaar tijd 21 parkeervakken omgebouwd naar 105 permanente fietsparkeerplekken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.