Mensen met dementie genieten van kunst in Dordrechts Museum

19 november 2018 door Hennie van der Zouw
Mensen met dementie genieten van kunst in Dordrechts Museum

DORDRECHT - Mensen met dementie kunnen vanaf nu speciale rondleidingen volgen bij het Dordrechts Museum. Samen met dierbaren of mantelzorgers kunnen zij zo van kunst genieten op een manier die goed aansluit bij hun belevingswereld. De rondleidingen vinden maandelijks plaats.

Tijdens deze Verwondering-rondleidingen wordt in een kleine groep een aantal schilderijen uit de vaste collectie van het museum bekeken. Een speciaal opgeleide museumdocent brengt samen met de deelnemers de schilderijen tot leven, aan de hand van vragen en kleine opdrachten. Deelnemers en hun begeleiders gaan op deze manier in gesprek over kunst. Welke associaties en verhalen roepen de kunstwerken op? Alles draait om het beleven en genieten van kunst in een veilige omgeving. Elke rondleiding start eerst met een kopje koffie of thee in museumrestaurant Art & Dining.

Het Dordrechts Museum vindt het belangrijk om haar collectie met iedereen te delen, ook met mensen die wat extra aandacht verdienen. 'Wij geloven als museum sterk dat kunst het leven kan verrijken en bij kan dragen aan een betere samenleving. Het liefst voor een zo breed mogelijk publiek. Met deze rondleidingen maken we kunst toegankelijker voor een groep mensen met speciale behoeften', zegt educatiemedewerker Marianne Verhoork.

Positieve invloed kunst op gezondheid
In de zorgsector is steeds meer aandacht voor wat positieve gezondheid wordt genoemd. Hierbij wordt niet gefocust op beperkingen, maar wordt juist uitgegaan van het vermogen van mensen zich aan te passen en eigen regie te voeren, in het licht van fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.

Uit onderzoek blijkt dat het ervaren van kunst verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft, onder andere op mensen met dementie. Bezig zijn met kunst biedt een uitdaging en stimulans van de hersenen en verbetert het mentaal welbevinden. Het kan zorgen voor meer ontspanning, plezier en juist een afname van stress en angstige gevoelens. Kunst kan zo bijdragen aan zingeving en de kwaliteit van leven.

Initiatiefnemers
De Verwondering rondleidingen van het Dordrechts Museum zijn geïnspireerd op het Onvergetelijk programma van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Zij ontwikkelden samen met het VU Medisch Centrum deze manier om kunst voor mensen met Alzheimer en andere vormen van dementie toegankelijker te maken.

Praktisch
De Verwondering rondleiding vindt iedere derde vrijdag van de maand plaats in het Dordrechts Museum, van 14:30 tot 16:00 uur. De eerstvolgende rondleiding is vrijdag 21 december. Het is de bedoeling dat elke deelnemer vergezeld wordt door een begeleider, bijvoorbeeld een familielid. Deelname kost € 7,50 per persoon, zowel voor deelnemers als begeleiders. Dit is inclusief koffie of thee. De museumkaart is niet geldig in combinatie met deze rondleiding.

Foto: Mensen met dementie en hun naasten volgen een Verwondering-rondleiding in het Dordrechts Museum (foto Dordrechts Museum).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.