Jaarvergadering Platform van Dordtse kerken herdenkt Hans Meijer, Victor van Heusden en Maarten van Krimpen

22 november 2018
Jaarvergadering Platform van Dordtse kerken herdenkt Hans Meijer, Victor van Heusden en Maarten van Krimpen

DORDRECHT - Op de jaarvergadering van het Platform van Dordtse Kerken in de Wilhelminakerk werd woensdagavond 21 november stil gestaan bij het overlijden van drie Dordtenaren,.

Zij hebben zich zeer  ingezet voor oecumenische samenwerking en het verbinden van (jonge) mensen.

Voorzitter Hans Berrevoets noemde eerst de onlangs op tachtig jarige leeftijd overleden Hans Meijer, die zestig jaar actief is geweest in kerk en maatschappij. Hij was  vijf jaar secretaris van het Platform Dordtse kerken en ging begin 2018 als ambassadeur van het Platform verder.

Hans werd in april nog Koninklijk Onderscheiden. Hij was lid van de PKN-gemeente De Bron in de Stadspolders.

Aandacht was er ook voor de landelijk in evangelische- en geloofskringen bekende en creatieve Victor van Heusden, die ook enkele weken geleden op zeventig jaar leeftijd overleed.

Hij begon als werker bij Youth for Christ in Dordrecht, tot  hij op 29-jarige leeftijd in dienst kwam van de landelijke organisatie.  Victor was in Dordrecht lid van de Nederlands Gereformeerde Open Hof kerk in Sterrenburg. Het Nederlands Dagblad (ND) besteedde meer dan een halve pagina aan zijn overleden. Ook op Dordrecht.net werd zijn heengaan als nieuws gebracht.

Ds. Maarten van Krimpen overleed begin november op 84-jarige leeftijd. Van Krimpen stond in de jaren zeventig van de vorige eeuw aan de wieg van de Raad van Kerken in Dordrecht, waaruit vijf jaar geleden het Platform van Dordtse kerken ontstond. Van Krimpen was ook bekend in de Dordtse onderwijswereld. Maarten was lid van de Wilhelminakerk/Petruskapel (PKN).

Het is de opzet om - zeker ook op aangeven van de achterban van het Platform -  bij elke jaarvergadering namen te kunnen noemen van mensen, die niet vergeten mogen worden. In de maand november worden mensen die zijn overleden in kerken herdacht.

Stilte

Na het noemen van de namen werden staande een moment van stilte in acht genomen om de drie Dordtenaren te herdenken.. De voorzitter deelde daarna mee dat de namen van Hans Meijer, Victor van Heusden en Maarten van Krimpen  in het verslag van de jaarvergadering worden opgenomen. 

Kunst

De jaarvergadering in de Wilhelminakerk werd vooraf gegaan door een kunstvesper waarin ds. Kees Streefkerk (Ontmoetingskerk) voorging. Het woord Tijd uit het boek Prediker stond centraal naast een inleiding in de dienst over een werk Burning (Breeze) van Zaida Oenema. Zij wil met haar werk een moment creeren  voor stilte of verstilling.

Het Platform van Dordtse kerken was  uitgenodigd voor de jaarvergadering in de kerk aan de Blekersdijk 41 omdat er tot en met zaterdag 24 november de landelijke expositie van Letter tot leven te zien is.  De landelijke stichting kerk en kunst had na Zwolle en Apeldoorn voor Dordrecht gekozen.

Voor deze tentoonstelling was  ook in de landelijke media belangstelling. Van Letter tot leven is een onderdeel van 180 dagen activiteiten in Dordrecht in het kader van 400 jaar Dordtse Synode. Museumdirecteur Peter Schoon was voorzitter van de commissie, die het werk voor de expositie in de Wilhelminakerk selecteerde.

Gootjes

Donderdagmiddag (22 november) is er vanaf drie uur de laatste workshop in de kerk met Jan Pieter Gootjes uit Zwolle, die het bijbelboek Ezechiel een verbeelding geeft. 

Zijn werk was eerder te bewonderen in de Grote kerk van Leeuwarden als onderdeel van Leeuwarden als Europeese hoofdstad van Europa 2018.. Ds. Michiel de Zeeuw zal bij de laatste workshop als gastheer optreden namerns de Wilhelminakerk. Op 24 november kan de expositie voor de laatste keer worden bekeken van half twee tot vijf uur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.