Honderden extra fietsparkeerplekken bij stations Zuid en Stadspolders

23 november 2018 door Hennie van der Zouw
Honderden extra fietsparkeerplekken bij stations Zuid en Stadspolders

DORDRECHT - De komende jaren krijgen de treinstations in Dordrecht er 1830 extra fietsparkeerplekken bij. Het Rijk maakte vandaag bekend dat er budget komt om het tekort aan fietsenstallingen bij treinstations aan te pakken, waaronder Dordrecht. Het aantal fietsparkeerplekken op stations Stadspolders en Zuid wordt uitgebreid. Voor een grootschalige, nieuwe fietsparkeervoorziening aan de zuidzijde van station Dordrecht is onderzoeksbudget vrijgemaakt, waarmee de fietsenstalling weer een stap dichterbij is gekomen.

Dordrecht wil groeien; meer banen en meer inwoners. Om bereikbaar te blijven zijn de fiets en het OV cruciaal. Daarbij horen ook goede stallingen, zeker op plekken waar die twee samen komen. Naast het woon-werkverkeer zal ook door de toename van woningen langs het spoor de vraag naar fietsparkeerplekken aanzienlijk stijgen.

Entree
De fietsenstalling aan de zuidzijde van het station vormt een belangrijk speerpunt in de ontwikkeling van het gebied. De entree, grenzend aan het Weizigtpark, wordt nu nog ontsierd door vele fietsen en scooters. Met de grootschalige aanpak van de fietsenstalling komt hier verandering in.

Wethouder Rik van der Linden (Bereikbaarheid): "Dat op deze plek iets moet gebeuren, staat buiten kijf. De nieuwe fietsenstalling maakt van de zuidzijde een volwaardige, groene entree. De eerste blik als je aankomt vanuit het station is straks geen zee van fietsen meer, maar een prachtig park. Dat is uniek. Bovendien wordt het aantal plekken flink uitgebreid naar bijna 2100 fietsen. Daarmee wordt het aantrekkelijker om de fiets te pakken. Met dit onderzoeksgeld is deze voorziening weer een stap dichterbij."

Gehele ontwikkeling
De nieuwe fietsenstalling is onderdeel van de gehele ontwikkeling van de zuidzijde van het station, inclusief het Weizigtpark. Het park vormt een belangrijke aanrijdroute voor het station en verbindingsroute vanuit Dordrecht-West naar het centrum van Dordrecht. In die plannen worden daarom ook de bereikbaarheid en ontsluiting van het station voor auto en fiets meegenomen, net als de sociale veiligheid in de omgeving en de wateroverlast in het Weizigtpark.

Bijdragen
Naast het onderzoeksgeld voor station Dordrecht worden met het beschikbaar gestelde budget 200 extra plekken op station Stadspolders en 250 extra plekken op station Dordrecht Zuid gerealiseerd. Van der Linden: "Ik ben heel blij dat provincie Zuid-Holland, ProRail en het Rijk hier aan bijdragen. Zij onderschrijven allemaal het belang van de fiets."

Niet alleen in Dordrecht worden de fietsenstallingen aangepakt. “Om te voldoen aan de groeiende vraag naar fietsparkeerplekken bij stations, investeren de provincie Zuid-Holland en de gemeenten komend jaar € 4,9 miljoen euro in nieuwe stallingen,” aldus gedeputeerde Floor Vermeulen (Provincie Zuid-Holland). “Vandaag is bekend geworden dat het Rijk dit bedrag aanvult met nog eens € 3,3 miljoen. Met dit geld kunnen we, samen met ProRail, een belangrijke eerste stap maken in het realiseren van voldoende fietsparkeerplekken bij stations.”

Bekijk hier het filmpje over de nieuwe fietsparkeerplekken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.