Aan- en afmelden voor Jan Janssen cultuuragenda nog steeds mogelijk

24 november 2018
Aan- en afmelden voor Jan Janssen cultuuragenda nog steeds mogelijk

DORDRECHT -  Wie (haast) wekelijks de Jan Janssen cultuuragenda wil lezen, kan zich daarvoor makkelijk aanmelden. Afmelden kan op dezelfde manier. Jan proeft de (culturele) sfeer in Dordrecht en geeft dat op zijn eigen manier een podium per email.

Vandaag (24 november) begint zijn bericht met C.Buddingh', die 33 jaar geleden overleed. De dichter is nu een Dordtse zoon samen met Kors Monster, Aart Alblas en Otto Dicke. Zij delen 1918 als geboortejaar.

In Kunstmin is er twaalf uur lang een bijzondere marathon:

Contact met Jan kan op de volgende manier:

j.t.m.janssen@gmail.com

Mijn Dordtse agenda:
- 24-11, Kunstmin, 12.00, Poëziemarathon, dichters die ooit de Buddingh' prijs kregen, Muziektheater Hollands Diep heeft 14.00 en 17.00 een ode aan de woordkunstenaar Cees Buddingh', 'Krijn kan weer pissen';

- 24-11, 20.00, Remonstrantse kerk, The Movies brengt een filmconcert, de film Het Noodlot met op het orgel Cor Ardesch;

Én jullie komen natuurlijk in grote getallen naar:
- 28-11, vanaf 20.00, Weizigt, Voedselcafé van het Platform Duurzaam Dordrecht ism Drechtstadsboer.
- 29-11, 19.30-21.30, Dordrechts Museum, symposium 'Meedoen maakt gelukkig' door Vrijwilligershuis Drechtsteden; en ook,
- 29-11, 19.30, The Movies/Dante Dordrecht, derde en laatste avond over de Italiaanse film, La Piazza;


- 30 NOVEMBER, 20.00, CINEMA THE MOVIES, WERKPRESENTATIE WIM GOOSSENS
In december:
- 1-12, 18.30, Op het plein in een hofje van de Gouverneurstraat, Musical van eigen makelaardij;
- 1-12, 20.30, Energiehuis/Machine 3, ICK dans;
- 5-12, 20.30 Cinefiliaal in The Movies;
- 7-12, 16.00, Dordrechts Museum, Opening tentoonstelling Stadswerken van stadskunstenaar Ton Kraayeveld. Ook wordt bekendgemaakt wie de nieuwe stadskunstenaar voor de jaren 2019/2020 wordt;
- 12-12, 20.00, Dante in The Movies, Eerst Napels zien en dan….. genieten, lezing door Marc Permeke;
- 12-12, 20.00, Kunstmin Live;
- 13-12, 19.30, Tegenlicht Meetup;
- 16-12, 15.00, Theater 450;
- 19-12, 20.30 Cinefiliaal in The Movies, het bestuur van Leefwerf De Biesbosch komt dan bij elkaar en dat gaat voor.

Een beetje Dordtse duurzaamheid, stad en politiek mag wel: Drechtstadsboer wil de lokatie Amstelwijck maken van 'Voetbalplaats naar Voedselplaats'. Steun hun initiatief  door hun campagne op Petitiestarter te tekenen. Inderdaad van Greenpeace.

4 december, 20.15, voert het Doelen-ensemble 'Beeldenstorm' van de Dordtse componist Peter Jan Wagemans uit. Uit de toelichting van De Doelen:

De eigentijdse beeldenstorm woedt voort. Van vluchtelingenproblematiek tot geloofsstrijd. Peter-Jan Wagemans componeerde een actueel drama op teksten van Kees van der Zwaard, geïnspireerd door de beeldenstorm die 450 jaar geleden over Europa raasde.
Ik zit dan in de Stadsschouwburg Amsterdam bij 'De Stille Kracht'. Beeldenstorm is ook uitgevoerd door Muziektheater Hollands Diep in de Grote Kerk in Dordrecht. Dat was 2016. Daar was ik wel bij. En ik heb ervan genoten!

Theater 450, het mooiste en intiemste theater van Dordt, sluit het jaar af met een wat vroeg kerstvoorstelling.

Op 16 december, 15.00, voert Madelijne Kool 'HaHa Handleiding' uit. Het is een kerstprogramma waarin cliché's en kersttradities de revue passeren. Ik ga niet alleen voor de kwaliteit van de kleinkunst die Theater 450 altijd biedt maar ook voor de gastvrijheid van Marieke en Joop en natuurlijk het fantastische theater aan huis met zijn 'vaste' publiek.

Op vrijdag 7-12 as, 16.00 opent Dordrechts Museum de special 'Stadswerken' met werk van Ton Kraayeveld. Zijn periode als stadskunstenaar van Dordrecht zit erop. De expositie van een serie aquarellen over het alledaagse Dordtse leven is een mooie afsluiting. een deel van het werk van Ton wordt opgenomen in de collectie van het Dordrechts Museum. Er komt natuurlijk een nieuwe stadskunstenaar. Wie dat is  wordt ook in deze bijeenkomst bekendgemaakt.

En Ton biedt nog meer: In  de galerie SANAA bij voorbeeld: SANAA Selected! Werk van 38 HEDENDAAGSE KUNSTENAARS en Ton is een van hen. Opening vrijdag 23 nov van 17:00-19:00.
Vorige week vrijdag werd een muurschildering van Ton onthuld. De muurschildering staat op de 'achterkant' van het energiehuis.

Een ander Dordtse kunstenaar, Frans van Lent, bedacht iets heel anders voor '400 jaar synode'. Een performatieve wandeling als basis, als methode en als uitkomst van een proces van leiden en volgen. Een groep mensen loopt in een willekeurige richting. De persoon die vooraan loopt is leidend. Als iemand de richting wil veranderen, loopt hij / zij naar voren en neemt de voorste positie over. De groep volgt altijd. Uiteindelijk keert de groep terug naar het startpunt (als iemand daartoe besluit). Tijdens de wandeling spreekt niemand en telefoons zijn uitgeschakeld! A Performative Walk #5 vindt plaats op maandag 26 november om 20.00 uurprecies. Als je mee wilt doen, kom dan naar het Hof, 3311 XG Dordrecht om 19:50. Deelname is gratis.

'Werk, bid & bewonder' krijgt mooie recensies. De Volkskrant was uiterst complimenteus. De NRC Webwinkel prijst de catalogus én de tentoonstelling aan. En op youtube staan verschillende filmpjes, van RTV-Dordrecht. Deze tentoonstelling moet je gezien hebben, als kunstliefhebber en omdat je van onze geschiedenis houdt. In het Dordrechts Museum, uiteraard!

Sweelinck en kornuiten is een event in het kader van '400 jaar synode'. Op zaterdag 1 december, (20.00, Augustijnenkerk) voert het Toonkunstkoor Dordrecht composities uit van vijf componisten uit de tijd van de synode, begin 17de eeuw. De bekendste is natuurlijk de Nederlander Sweelinck waarvan drie composities uit 1619 worden uitgevoerd, 'Manificat',  'Hodie Christus Natus est' en 'Laudate Dominum'. 

Als je eerst de tentoonstelling 'Werk, bid en bewonder' in het Dordrechts Museum bekijkt, kun je in het concert beluisteren of voor de muziek hetzelfde geld als voor die andere kunst. Wat dat is? Bekijk de tentoonstelling en lees de ontrafeling van de relatie tussen kunst en calvinisme.

Over wat waarheid is hebben veel filosofen, psychologen, strafrechtpleiters, rechters en aanklagers hun hoofd gebroken. Heidegger bij voorbeeld zegt over waarheid dat het aletheia/onverborgenheid is.

De IDFA voegt een journalistencollectief, Bellingcat, aan waarheidsvinding toe. Zij zorgen er voor dat bewuste misleiding, of erger nog leugen, ontmaskerd wordt.

Tijdens IDFA 2018 ging hun 'Truth in a Post-Truth World' in première. Meer info over Bellingcat is op youtube te vinden, onder andere https://www.youtube.com/watch?v=vnQPReYngVs en een TED-X talk door de oprichter zelf, https://www.youtube.com/watch?v=mozxTk3Brqw.
Een ander journalistencollectief dat het verborgene zichtbaar maakt is OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). Ik kan niet anders dan deze initiatieven omarmen. En maak jullie graag deelgenoot van deze waarheid.

De komende maanden brengt de StadsSchouwburgAmsterdam een aantal spraakmakende reprises. 'Het jaar van de Kreeft' is er een, 'De Stille Kracht', 'Bloedbroeders', 'Husbands and Wifes' en 'The Fountainhead' waren/zijn ook spraakmakende uitvoeringen/reprises. Al scrollend selecteerde ik 'Lam Gods', 'Boulevard of Broken Scenes', 'Sign of the Times' en twee van mijn favoriete reprises 'Husband and Wifes' en 'De Stille Kracht'. Vooral die laatste heeft een blijvende indruk op me achtergelaten. Regie van Ivo van Hove.

Het Concertgebouw pakt een oude traditie op. 2020 is er weer een Mahler festival. Van 8 tot en met 17 mei worden alle 9 Mahler-symfoniën uitgevoerd. Het is het derde Mahler festival. De eerder edities waren in 1920 en 1995. Jan Brokken schreef bij deze editie 'Mahler in Amsterdam'. Er worden al passe-partouts voor alle negen concerten verkocht. Eerste rang+ kost u 2100,-. Gelukkig hoef ik niet over een passe-partout na te denken. Ik ben begin mei in Leipzig en zie in 5 dagen de hele Ring der Nibelungen. Maar het Mahler festival verkoopt ook losse kaarten. Ik probeer er nog een paar te bemachtigen.

Buiten Dordt:
- 4-12, 20.00, StadsSchouwburgAmsterdam, 'De Stille Kracht';
- 4-12, 20.15, De Doelen, Doelenensemble voert 'Beeldenstorm' van Peter Jan Wagemans uit; Ik zit dan elders, helaas;
- 7-12, 20.30, Het Nationaal Theater/Korte Voorhout/Den Haag, opera over Peter de Grote;
- 9-12, 14.00, Stopera, 'Oedipe';
- 15-12, 9.00-16.00 Stopera, Nexus conferentie 2018, 'The battle between Good and Evil'.
- 15-12, 20.00, StadsSchouwburgAmsterdam, 'Husbands and Wifes';
- 17-12, 20.30, StadsSchouwburgAmsterdam, 'Signs of the Times';

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.