Kees Klok wil geschiedenis van Dordrecht in bepaald tijdvak gaan beschrijven

24 november 2018
Kees Klok wil geschiedenis van Dordrecht in bepaald tijdvak gaan beschrijven

DORDRECHT -  Historicus KEES KLOK kondigt op zijn weblog aan meer met de Dordtse geschiedenis aan de slag te willen gaan. Hij wil dan niet de middeleeuwse historie beschrijven van Dordrecht.

Dat tijdvak vindt Kees boeiend  niet nodig om zelf verder zichtbaar te maken: want Henk 't Jong heeft daar onlangs al een indrukwekkend boek over geschreven, zo schrijft hij.

Kees Klok zijn ouders Nel en Ben Klok waren het kostersechtpaar van de Remonstrantse kerk. Hij was onlangs terug in de kerk - waar de kleine Kees nog met een rode driewieler tussen de kerkbanken kon scheuren - voor een Oud-Dordrecht lezing.

De kerk is dan ook voor Kees ook vol persoonlijke herinneringen: Vader Ben schreef in de kosterswoning net als Kees al mooie verhalendie die werden gepubliceerd in het clubblad van zijn schaakvereniging Groothoofd. De verhalen van Klok sr. werden meegenomen in het blad van de (onder) bond in een oplage van 3000 exemplaren.

Kees (C.A.) schrijft:

Wat ik erg aardig vond om te doen, was mijn lezing voor de vereniging oud-Dordrecht, vorige week. Over de geschiedenis van Dordrecht en mijn eigen geschiedenis ter stede. In de Remonstrantse kerk, een thuiswedstrijd dus. Ik zie mij daar als zoontje van de koster nog op mijn rode driewielertje tussen de kerkbanken door scheuren. Ik raak de laatste tijd meer en meer geboeid door lokale geschiedenis. Misschien dat ik in de nabije toekomst wel weer terugkeer tot mijn oude liefde, Dordrecht in de achttiende eeuw en dan vooral het reilen en zeilen van de Patriotten tussen 1780 en 1787, met die pamflettenstrijd.

Ook de middeleeuwse geschiedenis van de stad is machtig interessant, maar daar hebben we Henk 't Jong al voor, die onlangs een indrukwekkend boek heeft gepubliceerd over de opkomst van het graafschap Holland (De dageraad van Holland. Geschiedenis van het graafschap 1100-1300). Lokale geschiedenis heeft in ieder geval het voordeel van het archief om de hoek en niet te vergeten het studiecentrum Augustijnenhof, waar ze mij bij mijn voorbereiding voor die Dordtse lezing uitstekend hebben geholpen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.