'Verhalen van Dordrecht' bij 500 jarig bestaan van de Protestantse Kerken

21 maart 2017
'Verhalen van Dordrecht' bij 500 jarig bestaan van de Protestantse Kerken

DORDRECHT - Een rode loper voor de Verhalenbus in Dordrecht op 5 april 2017. De protestantse kerken bestaan dit jaar 500 jaar. Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen op de kerkdeur van de slotkapel van Wittenberg aanbracht. Beginpunt van de Reformatie.
De Reformatie heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de kerk en de ontwikkeling van Europa. Tot op de dag van vandaag is de slogan van de Reformatie – alleen geloof, alleen genade, alleen de Schrift – een geloofsrealiteit voor velen en is Luthers stellingname over de vrijheid van een Christen nog steeds actueel.

De Duitse Evangelische Kirche startte in november 2016 het project “Europäischer Stationenweg”: een truck met tentoonstellingsoplegger vertrok uit Genève voor een tour van 25.000 km door Europa. De tour met 68 stopplaatsen in 19 Europese landen verzamelt verhalen over de Reformatie in die stopplaatsen. Verhalen uit Rome, Turku, Zürich, Liverpool en Straatsburg, uit Worms, Augsburg en nog veel meer plaatsen. In Nederland worden twee steden bezocht: Deventer en Dordrecht!

De “Verhalenbus” – begeleid door een achttal vrijwilligers uit Duitsland - zal op 5 april 2017 gestationeerd zijn op het Stadhuisplein te Dordrecht.

Op die dag zal een rode loper van “500” meter uitgerold worden tussen de Grote Kerk en de Evangelisch-Lutherse Trinitatiskapel in de Vriesestraat en zullen allerlei activiteiten ontplooid worden in het kader van 500 jaar Reformatie:
• Een vesper op 4 april in de Trinitatiskapel.
• Op 5 april opening door vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en de Evangelische Kirche Duitsland. Dordtse schoolkinderen brengen bij de opening Lutherliederen ten gehore.
• Stadsbeiaardier Boudewijn Zwart speelt Lutherliederen op het carillon.
• Bij de Verhalenbus wordt een grote “Poort van de vrijheid” geplaatst.
• Op de rode-loper-route een vraag- en klaagdeur waarop voorbijgangers hun vragen mogen “spijkeren”.
• Dordtse predikanten in toga gaan op de rode loper in gesprek met voorbijgangers.
• Interviews met mensen over de verhouding kerk, reformatie en cultuur.
• Banners langs de rode-loper-route met teksten van Luther die mensen aan het denken zetten over kerk en maatschappij.
• boekverkoop
• Consumpties in de Trinitatiskapel met tafelgesprekken, zoals Maarten Luther dat deed.
• Orgelbespeling en optreden van kinderkoor Osanna in de middag in de Trinitatiskapel.
• In de Trinitatiskapel een expositie over Luther, gemaakt door leerlingen van het Wartburgcollege, locatie Marnix in Dordrecht.
• Afsluiting van de dag in de Grote Kerk met een debat over het verstaan van de Reformatie als bron voor het denken over kerk en maatschappij nu. O.a. Prof. Dr. Markus Matthias (hoogleraar Lutherana) zal hier een bijdrage aan leveren. Het Vocaal Theologisch Ensemble zal de avond muzikaal omlijsten.

De verhalen uit de bezochte steden worden op 20 mei 2017 afgeleverd en gepubliceerd op de eindbestemming van de “Europäischer Stationenweg”: de Lutherstad Wittenberg, waar de grote wereldtentoonstelling “Reformation, Tore der Freiheit” gehouden wordt. De verzamelde verhalen van de reeds bezochte steden zijn nu al tijdens de tour online in te zien*.

Het “Verhaal van Dordrecht” zal zich vooral richten op Hendrik van Sutphen en de Synode van Dordrecht.

De augustijner monnik Hendrik van Sutphen (1489-1524) was prior van het Augustijnenklooster in Dordrecht. Tijdens een studieverblijf aan de universiteit van Wittenberg – waar Maarten Luther professor theologie was - werd hij geraakt door de reformatorische leer. De prior moest met de monniken de stad Dordrecht verlaten, maar voerde wel na diverse vervolgingen de reformatorische leer als predikant te Bremen in.

De “nieuwe leer” krijgt uiteindelijk toch ook in Dordrecht zijn beslag en de stad is daarna vooral bekend geworden door de Nationale Synode van Dordrecht. Deze synode, gehouden in 1618/1619, kreeg internationale faam door ingrijpende theologische stellingnames vastgelegd in de Dordtse Leerregels.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.