De vader van Annie M.G. Schmidt begon zijn leven 24 jaar in Dordrecht

28 november 2018
De vader van Annie M.G. Schmidt begon zijn leven 24 jaar in Dordrecht

DORDRECHT - Annie M.G. Schmidt (1911-1995) is weer in het nieuws door een serie TV-programma's over haar leven en werken, die haar kleinzoon presenteert. De vader van Annie is een geboren Dordtenaar (1871-1951). Hij stond van 1910 tot 1943 als predikant in het Zeeuwse Kapelle nabij Goes.

De media in Zeeland schreven al eerder dat de predikant samen met de burgemeester, notaris en het hoofd der school, in een dorp van begin twintigste eeuw tot de notabelen behoorde.

De burgemeester bestuurde; de notaris zorgde voor je testament; het hoofd der school gaf les en de dominee? Dat was de man met geestelijk gezag. Eén van de indrukwekkendste dominees van Kapelle-Biezelinge was Johan Daniel Schmidt, de vader van Annie M.G. Schmidt. Wat was het voor man?

Johan Daniel Schmidt (1871-1951) groeide op in Dordrecht. Zijn voorouders kwamen uit Duitsland. Op de lagere school blonk hij uit met hoge cijfers. Het kerkbestuur van de Vrije Evangelische Gemeente gaf de 21-jarige timmerman een beurs om te kunnen studeren. Zo begon zijn theologie studie.

Hij werd in 1910 Hervormd predikant in Kapelle.

SCHMIDT, Anna Maria Geertruida (geb. Kapelle 20-5-1911 – gest. Amsterdam 21-5-1995), schrijfster, dichteres en tekstschrijfster. Dochter van Johannes Daniel Schmidt (1871-1951), Nederlands-hervormd predikant, en Geertruida Maria Bouhuijs (1871-1958). Annie Schmidt had een relatie met Dirk van Duijn (1909-1981), scheikundige. Uit deze relatie werd 1 zoon geboren.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.