Jullianakerk in Krispijn negentig jaar in gebruik als godshuis

29 november 2018
Jullianakerk in Krispijn negentig jaar in gebruik als godshuis

DORDRECHT - Twee pagina's aandacht deze week in het kerkblad KERK OP DORDT voor negentig jaar Julianakerk in Dordrecht. Op 12 december 1928 werd de kerk op de hoek Krispijnseweg/Mauritsweg in gebruik genomen. De kerk behoorde zo vanaf het begin tot de beeldbepalende gebouw in de wijk Krispijn, die in fases ten zuiden van het spoor werd gebouwd.

De Gereformeerde kerk bouwde de kerk nadat eerder aan de Blekersdijk de Wilhelminakerk was gevestigd. De zogeheten Westerkerk in de stad moest worden vervangen.

In 1976 werd de kerk aan de Gereformeerde Gemeente verkocht inclusief het zogeheten DGJO-gebouw.

In kerk op Dordt komt ook de naam van een voorganger terug, die in zijn tijd een bekende Dordtenaar was. Ds. W.W. Meynen preekte in de eerste dienst.

Hij woonde vanaf 1928 tot 1950 in de pastorie naast de kerk. Op 4 februari 1977 was de eerste gereformeerde gemeente dienst in de Julinakerk, zo bericht in het kerkblad Peter Dillingh.  De gereformeerd gemeente maakt nu al 41 jaar gebruik van de kerk van 1928.

Het ontwerp van de kerk kreeg zowel waardering als kritiek. De Dordrechtische Courant vond het een mooi gebouw en liet weten dat het kerkgebouw stijl had. Historicus J.L. van Dalen sloeg in het boek Geschiedenis van Dordrecht (1933) een andere toon aan. ,,Ze werd gebouwd in den bekenden modernen rkstijl, die eer aan schuren dan aan kerken doet denken". De Delfste hoogleraar J.G. Wattjes had twee jaar eerder de Julianakerk opgenomen in een belangrijk overzichtswerk: Moderne kerken in Europa en Amerika.

(historie)

Deze kerk is in 1928 gebouwd als Gereformeerde Kerk. De kerk is ontworpen door architectenbureau Bakker & Van Herwijnen. Sinds 1977 is de kerk in gebruik bij de Gereformeerde Gemeente. In dat jaar is de kerk gerenoveerd. In 2005 heeft er een tweede renovatie plaatsgevonden. In de kerk kunt u allerlei gebrandschilderde ramen zien en daarnaast zijn er diverse stijlkenmerken van de Amsterdamse School zichtbaar.

(De gereformeerde kerk is vanaf 2004 landelijk opgegaan in de Protestantse kerk Nederland /PKN).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.