Tienjarige zorgboerderij houdt grote herfstmarkt

17 oktober 2017
Tienjarige zorgboerderij houdt grote herfstmarkt

DORDRECHT - “We hebben zoveel te danken aan vrijwilligers en sponsors.” Met een grote herfstmarkt in Polder de Biesbosch viert zorgboerderij De Veldlinden vrijdag 20 oktober het 10-jarig jubileum. In een tijd dat zorginstellingen het loodzwaar hebben is De Veldlinden alleen maar gegroeid.

“Ik ben helemaal niet belangrijk. Het moet niet over mij gaan. We hebben zoveel te danken aan al onze vrijwilligers en sponsors. Zonder hen ben ik nergens”. Aan het woord is zorgboerin Yvonne in ’t Veld. Ruim tien jaar geleden turnde ze haar boerderij om in een zorgboerderij: “Mijn drijfveer? Mensen met een geestelijke- of lichamelijke beperking een zinvolle tijdsbesteding bieden. Dat kan hier.”

De cliënten van Syndion, die dagelijks op De Veldlinden werken, worden hulpboeren genoemd: “Op een boerderij is altijd werk te doen. Zaaien, oogsten, dieren verzorgen, elke dag weer. Natuurlijk heb je ook een verantwoordelijkheid. Het gaat om kwetsbare mensen en als daar iets mee gebeurt moet je wel weten wat je moet doen. Gelukkig gebeurt dat weinig, omdat we hier met z’n allen zorgen voor een sfeer waarin iedereen zich op z’n gemak voelt.”

Spijt dat ze de stap heeft gemaakt van boer naar zorgboer heeft ze nooit gehad: “Je bent en blijft gewoon boer. Je krijgt er natuurlijk veel bij, maar ook ontzettend veel voor terug. En ik heb zoveel steun, daar ben ik echt dankbaar voor. Tientallen vrijwilligers en natuurlijk de sponsors. Dankzij hen kan ik al die extraatjes doen; de crea-middag, het houtbewerkingsclubje, het winkeltje, de kerstlunch en noem maar op.”

“Eens per jaar deden we een open dag, zodat iedereen kan zien wat hier gebeurt en kennis kan maken met de mensen hier. Die open dag is uitgegroeid tot een herfstmarkt. Ik zeg altijd tegen de hulpboeren; dit is jullie feestje”. De 51-jarige zorgboerin tobt een beetje met haar eigen gezondheid maar denkt niet aan stoppen: “Kom nou. Ik ga door zo lang het kan en misschien komt er een dag dat mijn kinderen het overnemen. Voorlopig denk ik daar niet over.”

Met het tienjarig jubileum wil De Veldlinden natuurlijk extra uitpakken. “In en om de schuur en in de grote tent, die we opbouwen, is veel te beleven. Het is vrijdag nog herfstvakantie, dus voor de kinderen hebben we weer een leuke workshop. Dit keer schilderijtjes maken van hun favoriete dier, met behulp van karton en zaadjes. Verder is er een springkussen, een grabbelton en een knuffelrondje.”

Ook voor de ouders is er volop vertier en zijn er producten te koop van de zorgboerderij, vertelt Yvonne in ’t Veld: “Planten, honing, vogelhuisjes en kerstspullen. Er zijn ‘lekker op de trekker-fotoshoots’, de ballonvaarders van De Luchtreiziger hebben een kraam en naast ons grote succesnummer, de frietjes van onze eigen Veldlinden-aardappels, komt een kraam met boeren-ijs.”

Wensen voor nog eens tien jaar zijn er volop: “maar daarvoor blijven we afhankelijk van giften. Op dak liggen nu bijvoorbeeld 18 zonnepanelen, maar ik zou er best nog wat bij willen. Geld dat we op energie besparen kunnen we heel zinvol besteden”. De herfstmarkt wordt vrijdag 20 oktober gehouden van 10.00 tot 15.00 uur aan de Noorderelsweg 14 in de Dordtse Biesbosch.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.