Vrijwilligerspolitie bestaat niet

30 november 2018 door Hennie van der Zouw
Vrijwilligerspolitie bestaat niet

DORDRECHT - Het Dordts Museum was even het podium voor en over vrijwilligers. Vrijwilligers zijn overal, bij sportverenigingen, zorgorganisaties, scholen, taalgroepen, evenementen en natuurlijk ook bij musea. Wethouder Heijkoop opende het symposium ‘Meedoen maakt gelukkig’. Kees Thies, onder andere columnist, journalist en presentator, presenteerde de door het Vrijwilligershuis georganiseerde drukbezochte avond. De toekomst is aan de vrijwilliger.
 
Vrijwilligers willen zelf aan de slag. Vrijwilligerswerk is volop in beweging. Wat zijn de ontwikkelingen en trends? En wat maakt meedoen gelukkig? Lucas Meijs, hoogleraar strategische filantropie / vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit en Tim ‘S Jongers, coördinator PEP Kenniscentrum en vrijwilligerssteunpunt in Den Haag stonden hierbij stil. Met verschillende dilemma’s betrokken ze het publiek. ‘Is vrijwilligerswerk gratis?’ Nee dus: integendeel.

Hoge hoed
In de pauze konden de deelnemers vragen en aandachtspunten in de hoge hoed van Kees Thies doen. Een van de vragen was: is vrijwilligerswerk verdringing van betaalde banen? Denk aan het voorbeeld van de Haagse straatveger die ontslagen werd en vervolgens van de Sociale Dienst als tegenprestatie straten moest vegen. ’S Jongers: ‘Dit voorbeeld is van een paar jaar geleden en bezorgde de Haagse politiek het schaamrood op de kaken. Terecht natuurlijk en gelukkig hebben ze daar echt wel wat van geleerd. Wat absoluut niet werkt bij vrijwilligers, is zeggen dat ze iets moeten. Ze moeten helemaal niks. Wat als ze het niet doen? Komt dan de vrijwilligerspolitie? ‘Er zijn veel vragen en ontwikkelingen. Daarom is het zo belangrijk dat er een deskundige ondersteuningsorganisatie op vrijwilligersgebied is in een stad.’

Jongeren
Een terugkerend onderwerp: hoe bereiken we jongeren? Doen zij ook vrijwilligerswerk? Of zijn het net sneeuwvlokjes? Als het even tegen zit, lopen ze dan huilend weg? Meijs: ‘Zeker niet, alleen spreken wij de taal van de jongeren niet.’ Het verlossende woord kwam van de jongeren van R-Newt die aan het eind van de avond aansloten. Zij vertelden over het project maatschappelijke diensttijd KISS (Keep it Sweet & Simple), waarbij ze jongeren stimuleren om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Jongeren leren het best als ze iets doen wat ze leuk vinden, dus dat is het uitgangspunt. Hoe ze de jongeren bereiken? ‘R-newt heeft al veel contacten met jongeren, we gebruiken social media en spreken jongeren persoonlijk aan.’

Waardering
Fokje Bosma, coördinator van het Vrijwilligershuis, kijkt tevreden terug op de geslaagde avond. ‘Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk. Ze verdienen alle waardering van de wereld. Maar het is ook goed om eens stil te staan bij de veranderingen als het gaat om vrijwilligerswerk. Mensen blijven lang niet altijd, zoals vroeger, jarenlang als vrijwilliger verbonden aan een organisatie. De motivatie en inzetbaarheid is veranderd. De beide heren hebben dat prima verwoord in hun presentaties. Het is aan ons om daarop in te spelen. Die uitdaging gaan we graag aan.’

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.