Nieuwe activiteiten in Koetshuis Weizigtpark

30 november 2018 door Hennie van der Zouw
Nieuwe activiteiten in Koetshuis Weizigtpark

DORDRECHT - In het monumentale Koetshuis op het terrein van het Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht is de Gemiva-SVG Groep met meer dan twintig cliënten gestart met nieuwe en aanvullende activiteiten rond  het Duurzaamheidscentrum. Teamleider Nicole van Straaten - Schriek is blij met de komst van de mensen van de Gemiva-SVG Groep. “We hadden een prachtig monumentale ruimte in het Koetshuis beschikbaar. Die is met veel zorg en respect voor de geschiedenis van het gebouw ingericht en daar zijn de cliënten van de Gemiva-SVG Groep nu aan de slag.”

De samenwerking tussen de Gemiva-SVG Groep is al enkele jaren geleden gestart. “Veel van onze cliënten (mensen met een beperking) willen graag met dieren en/of in de nabijheid van kinderen werken”, vertelt Nella Rijsdijk, locatiemanager van de Gemiva-SVG Groep. “Toen de Stadsboerderij werd geopend, was daar plaats voor een beperkt aantal van onze cliënten, die sindsdien allerlei werkzaamheden uitvoeren in de dierenverzorging, bij de activiteiten en in het terreinonderhoud. Die samenwerking breidde zich de afgelopen jaren gestaag uit. Toen er in het Koetshuis een grote ruimte vrij kwam, vroeg Weizigt of wij daar nog een werkplek voor onze cliënten wilden realiseren. We kregen het dus op een presenteerblaadje aangereikt. Meer dan twintig cliënten gaan nu in en om het gebouw en in het Duurzaamheidcentrum werken. Ook zijn er werkzaamheden in de wijk, zoals afval prikken. Ook onze Papier/kopieer activiteit en de onderhoudsploeg die in de Short Stay Facility werkten, zijn verhuisd naar het Koetshuis.”

Fideel
Op verzoek van het Duurzaamheidscentrum opent de Gemiva-SVG Groep in het Koetshuis ook een ontmoetingspunt. “Wij zijn ermee gestart in Papendrecht”, vertelt Rijsdijk. “Fideel is daar een begrip geworden. Buurtbewoners ontmoeten daar elkaar, we geven daar gebruikte kinderkleding een tweede kans, er is een inzamelpunt voor cartridges, plastic doppen en mobieltjes, er is een gunkast, een boekenruilkast en er zijn creatieve producten van onze cliënten.  Al deze activiteiten passen ook in de duurzaamheidsgedachte van Weizigt. Dus er komt ook een Fideel in het Koetshuis.”

Uitdaging
Voordat de cliënten van de Gemiva-SVG Groep naar het Koetshuis verhuisden, is de begane grond van het gebouw hiervoor volledig opnieuw ingericht. “Dat was nogal een uitdaging, omdat door het monumentale karakter er vrijwel niets aan het gebouw verbouwd mag worden. Een spijker in de muur slaan is al uit den boze. Samen met onze binnenhuisarchitect is het gelukt om diverse kleinere werkplekken en een receptie te realiseren, die volledig aansluiten bij het monumentale karakter van het Koetshuis. Een knap en verrassend stukje binnenhuisarchitectuur, waar heden en verleden elkaar ontmoeten en versterken. Deze week zijn onze cliënten aan de slag gegaan. De komende weken moeten zij hun plek nog vinden en gaan we Fideel optuigen. Als we operationeel zijn, heeft Weizigt er een mooie aanvulling bij.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.