Ruim 1500 basisschoolleerlingen maken kennis met programmeren tijdens CodeUur Drechtsteden

11 december 2017
Ruim 1500 basisschoolleerlingen maken kennis met programmeren tijdens CodeUur Drechtsteden

DRECHTSTEDEN - Het project CodeUur waarbij studenten van de opleiding ICT van het Da Vinci College en studenten van de PABO Dordrecht INHolland in tweetallen één uur programmeer les geven op 31 basisscholen in de Drechtsteden, laat basisschoolleerlingen kennismaken met de 'basics' van programmeren.

Op vrijdag 8 december heeft CodeUur Drechtsteden plaatsgevonden.
Voorbereiding op toekomstig onderwijs en banen Een kind dat kan programmeren, heeft straks een betere kans op een baan. Dat benadrukte ook regionaal portefeuillehouder Onderwijs en Arbeidsmarkt Peter Heijkoop tijdens de kick-off van het project in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Heijkoop: ” Het gaat over de arbeidsmarkt van de toekomst. Programmeren is absoluut essentieel en niet alleen in ICT-beroepen, maar ook bijvoorbeeld het vak van leerkracht gaat straks voor een deel gevormd worden door ICT en programmeren en zelfs zorgberoepen. Voor iedereen in de toekomst, dus alle docenten en basisschoolleerlingen van nu is het heel belangrijk dat zij kennis maken met de kracht en waarde van programmeren. En het is vooral ook heel leuk,” besluit Heijkoop.

Technologie volgen
“Er komt steeds meer belangstelling voor het onderwerp. Leerlingen vinden het erg leuk om meer te weten te komen over technologie en programmeren. De samenleving verandert heel snel en het is erg relevant om met elkaar te kijken hoe we leerlingen onderwijs kunnen bieden dat aansluit op de vraag,” merkt projectleider Wouter Sieuwerts op.

Alle basisscholen in de regio konden zich gratis aanmelden voor het project. Er was echter binnen het project slechts ruimte voor 31 scholen. Voor scholen die buiten de boot vielen, staan op  http://techniekop.school/codeuur-drechtsteden/ diverse lesbrieven over dit onderwerp die door de eigen docenten uitgevoerd kunnen worden. Deze lesbrieven blijven beschikbaar voor scholen die aandacht aan programmeren willen geven.Bijzondere samenwerking tussen mbo en hbo in de regio
Voor dit project is ook dit jaar weer een bijzondere samenwerking tot stand gekomen tussen de docenten ICT/ Techniek van de PABO Dordrecht INHolland en de docenten ICT/Media van het Da Vinci College. Samen werkten zij aan de ontwikkeling van het programma voor 8 december en trainden zij de 1e jaars Da Vinci studenten en 2e jaars PABO-studenten.

“Wetenschap en Techniek op een vakoverstijgende manier inzetten binnen de bestaande basisschoolvakken is vanaf 2020 een belangrijke opdracht voor alle zittende en komende basisschoolleerkrachten”, licht docent Natuur en Techniek Hans van der Grind" van de PABO Dordrecht INHolland nog toe.

CodeUur Drechtsteden
In het project CodeUur gaan 62 studenten van de opleiding ICT van het Da Vinci College, en studenten van de PABO Dordrecht INHolland in tweetallen één uur programmeer les op 31 basisscholen in de Drechtsteden gegeven. Dit groots opgezette project, onder de naam 'CodeUur Drechtsteden' is een initiatief van de Duurzaamheidsfabriek, het LeXlab en Programma Arbeidsmarkt Drechtsteden en komt voort uit het project CIV Smart Technology. Samen met het Da Vinci College en INHolland willen de initiatiefnemers op deze manier aandacht schenken aan het belang van programmeren in het onderwijs. CodeUur Drechtsteden haakt aan bij het wereldwijde initiatief 'Hour of Code™'. (*)

Deelnemende scholen CodeUur 2017
Obs De Dolfijn - Perkstraat 55 - Zwijndrecht
obs Dubbeldam - Eikenlaan 25 - Dordrecht
OBS Henri Dunant - Kerkstraat 15 3361 BP Sliedrecht
Wereldwijzer - Doelstraat 13 3311XD Dordrecht
sbo De Steenen Kamer- Stenenkamer 34 - Zwijndrecht
De School Muhring - Vrieseweg 92 3311NZ Dordrecht
EBS Eden - Willem de Zwijgerlaan 2, Dordrecht
Obs De Dukdalf - Jan Wissenslaan 9 - H.I. Ambacht
CBS Het Kristal - Heimerstein 35 - Dordrecht
Obs De Dolfijn - Laurensvliet 22 - Zwijndrecht
Kindcentrum De Schalm - Kerkstraat 60 - Alblasserdam
Beatrixschool - Van Schendelstraat 24 3319 RN Dordrecht
John F Kennedy - Zuidendijk 363a - Dordrecht
Obs De Griffioen - R. Kiplingerf 123 - Dordrecht
Obs De Knotwilg - Moerbeihof 1, 3355AJ Papendrecht
t Kofschip - Zuidkil 57  3356DA Papendrecht
De Sterrekijker - Eulerlaan 49 - Dordrecht
obs Mondriaan - Jacob Marisstraat 80, Dordrecht
Prins Willem Alexanderschool - Valkweg 2 Sliedrecht
Prins Willem Alexanderschool - Professor vd Waalslaan 2, Sliedrecht
Kindcentrum Oranje Nassau - Leeuwerikstraat 7 - Papendrecht
Dr.H.Bavinckschool - Singel 140 - Dordrecht
Kindcentrum De Rank - Sportlaan 6 Heerjansdam
De Brug - Laan van Nederhoven 23 - Zwijndrecht
De Kim - Roerdompstraat 5 - ZwijndrechtBron foto's: LeXLab

(*) Het 'Hour of Code' is een wereldwijd initiatief van de Computer Science Education Week [csedweek.org] en Code.org [code.org] om miljoenen studenten te laten kennismaken met één uur van informatica en programmeren.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.