Top 20 verkeersonveilige plekken

05 december 2018 door Hennie van der Zouw
Top 20 verkeersonveilige plekken

DORDRECHT - Het college heeft een objectieve Top 20 van verkeersonveilige plekken in Dordrecht opgesteld. De lijst is gebaseerd op data, waaronder ongevallencijfers. Begin 2019 kunnen Dordtenaren op een interactieve kaart aangeven welke plekken zij als verkeersonveilig ervaren. Dit leidt tot een subjectieve lijst. Die wordt samen met de objectieve Top 20 voorgelegd aan de raad om tot een definitieve lijst te komen.

Verkeersveiligheid is een belangrijk onderwerp in het coalitieakkoord. Daarin is afgesproken een Top 20 van verkeersonveilige plekken op te stellen. De eerste stap is de analyse van ongevallen- en slachtoffercijfers. Daar is een weging aan gehangen, wat vervolgens een Top 20 heeft opgeleverd. Ook is in deze lijst al aangegeven of er werkzaamheden gepland zijn en of de plek onderdeel is van een belangrijke fietsroute.

Beleving
Maar verkeersveiligheid draait ook om beleving van de weggebruiker. Daarom worden Dordtenaren begin 2019 gevraagd om hun ervaringen. Zij kunnen op een interactieve kaart aangeven welke plekken zij als onveilig ervaren.
Wethouder Rik van der Linden (Bereikbaarheid): “Ondanks dat uit cijfers blijkt dat op een plek weinig ongevallen gebeuren, kan die plek toch als verkeersonveilig worden ervaren. Dordtenaren nemen dagelijks deel aan het verkeer en kunnen ons dus van heel waardevolle informatie voorzien. Natuurlijk kunnen we niet al die plekken aanpakken. Maar we zullen wel overal een snelle scan doen. Soms kan een kleine aanpassing een groot effect hebben. Alleen al daarom is het heel goed om alles in kaart te hebben.”

Drie plekken
In de begroting is geld gereserveerd voor verkeersveiligheid. Het college onderzoekt van drie plekken op de objectieve lijst of die in 2019 al aangepakt kunnen worden:
• Kruising Talmaweg - Galileilaan (Abraham Kuyperweg);
• Merwedestraat ter hoogte van de afritten N3;
• Kruising Dubbeldamseweg-Zuid – Eemsteynstraat.
Dit zijn punten uit de Top 20 waar verbeteringen mogelijk zijn, geen onderhoud gepland is en die onderdeel uitmaken van de hoofd- of snelfietsstructuur.
De plek die op basis van de ongevallen- en slachtoffercijfers het slechtst scoort, is de kruising Bosboom Toussaintstraat-Brouwersdijk. De aanpak hiervan kan de komende jaren worden meegenomen bij andere werkzaamheden.

Definitieve lijst
Het college informeert de raad nu over de objectieve Top 20. De inbreng uit de stad wordt in het eerste kwartaal van 2019 opgehaald. Dat leidt tot een subjectieve lijst. Beide lijsten worden vervolgens aan de raad voorgelegd om te komen tot een definitieve lijst. Ook wordt de raad gevraagd welke punten vervolgens aangepakt moeten gaan worden.

De stukken inclusief de objectieve Top20 staan op het Raadsinformatiesysteem.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.