Groeituinen: nieuwe locatie, nieuwe kansen

08 maart 2017
Groeituinen: nieuwe locatie, nieuwe kansen

DORDRECHT - In 2018 stopt de moestuin van de Groeituinen op de huidige locatie. De bedoeling is om de tuin te verplaatsen rondom het gebouw van de Groeituinen aan de Patersweg 53. Om te beginnen worden er daarvoor tijdens NL Doet bakken gemaakt voor het groen. Deze dag wordt eveneens de entree opgeknapt. NL Doet is een jaarlijkse nationale vrijwilligersactie en de grootste van het land. Ze wordt georganiseerd door het Oranjefonds. De Groeituinen doet hieraan mee op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart.

De Groeituinen is begonnen met een moestuin aan de Patersweg. Vorig jaar april kon de organisatie het schoolgebouw aan de Patersweg 53 erbij huren van de gemeente. Hier zijn nu diverse maatschappelijke organisaties gehuisvest.

Delen
In wezen is de Groeituinen om mensen te laten groeien”, vertelt Mathanja Walinga. Ze verzorgt de communicatie bij de Groeituinen. “Zo willen ze bij Open Werkplaats het Ambachtshonk professionele hobbyisten ondersteunen en inspireren, bij Kummeling Begeleiding begeleiden ze jongeren met een ontwikkelingsstoornis om ze een stapje verder te helpen en Yulius heeft hier een ontmoetingsruimte.” “Het gaat erom dat mensen het willen. De keus ligt bij henzelf”, vult Onno de Bruyne aan. Hij is oprichter en voorzitter van de stichting Groeituinen en Mathanja sloot zich hier vanaf het begin bij aan. “Delen is daarbij een belangrijk woord voor ons. We willen activiteiten zoveel mogelijk met elkaar doen. Er komen ook steeds activiteiten bij.”


Mathanja bij de moestuin

“Volgend jaar houdt het op. Dan moeten we weg van de huidige locatie.” Mathanja doelt op het moestuingedeelte. “We willen verhuizen en het groen om het gebouw heen hebben. We willen dat de moestuin doorgaat en kijken naar de mogelijkheden.” Onno vult aan: “We kijken waar hier de zon staat. Volgens informatie van de gemeente is een aantal bomen op het terrein in zodanig slechte staat, dat deze in de toekomst wellicht gekapt moeten worden. Dan heb je meer licht. We zijn begonnen met twee linkerhanden, maar hebben altijd mensen gehad die meer van een moestuin wisten. Ieder jaar hebben we een goede oogst gehad. We maken een teeltplan en er ontstaat ervaringskennis. We werken zonder bestrijdingsmiddelen en hebben bijvoorbeeld kruiden, aardappelen en fruitbomen.”

Pepers per kilo verkocht
“Het is een gemengde wijk”, vertelt Mathanja. “Iedereen komt naar de tuin en neemt zijn eigen achtergrond mee. Wij zouden er niet aan denken om een stuk vol te zetten met pepers, maar die worden hier per kilo verkocht. We hebben ook mensen gehad die Nederlands willen leren. Hier is een goede mogelijkheid om te oefenen. Je leert je buren hier ook kennen.” Onno vult aan: “Je krijgt sociale cohesie. Er waren twee mensen die elkaar niet zo goed kenden. Toen er één ziek was en in het ziekenhuis lag kwam de ander een schone pyjama brengen.” “In het begin waren op de tuin verschillende mensen van de voedselbank”, zegt Mathanja. “Maar er zijn ook mensen die het niet voor de groenten doen, die vinden het gezellig. Anders kom je elkaar niet tegen. Het is elkaar ontmoeten, welke achtergrond er achter zit is niet zo interessant. In de tuin praat je over de tuin. De achtergrond valt dan weg en er ontstaat iets gemeenschappelijks.”

De tuin is nu wat te groot”, vertelt Mathanja. “Als het onkruid eenmaal gaat groeien heb je veel mensen nodig, maar de meeste vrijwilligers hebben een gezin of een betaalde baan, de tuin gebeurt ernaast. Het is wel positief om het iets kleiner te gaan doen. We beginnen klein met een bak neer te zetten, dan met wat nu grond is om het gebouw: beetje bij beetje. Eerst de kleine stukjes en als er te weinig ruimte is gaan we uitbreiden.”

“We hebben toestemming van de gemeente”, zegt Onno. “De gemeente is er blij mee, we hebben een sociale functie en zijn geen commercieel bedrijf. We verkopen wel wat, maar daar dekken we voor een groot deel de onkosten mee. We haden het afgelopen jaar voor de tweede keer de Vrije School, in de tuin.” Mathanja vervolgt: ”46 Schoolkinderen krijgen allemaal een klein stukje van een meter bij een meter waar ze hun eigen plantjes inzetten.” “Kinderen denken dat een krop sla in een supermarkt groeit”, zegt Onno. “Wat eet je eigenlijk, waar komt het vandaan en waar wordt het verbouwd. Die vragen spelen steeds meer. De intenties zijn ook voelbaar. Een vrouw uit Kosovo ziet ons bezig op de tuin en wordt er vrolijk van. “Op Kosovo zijn we ook zo met elkaar bezig”, zegt ze. Mensen zien dat er iets positiefs gebeurd.”Tweedehands kleding

Bij de Groeituinen wordt veel samengewerkt en ieders kwaliteiten benut. “Iedereen komt hier doen wat hij leuk vindt”, vertelt Mathanja “Ik houd niet van sjouwen, maar er zijn mensen die tuinwerk doen en straten maken. Iemand schenkt koffie en praat met mensen.” “In de ruimte waar we nu zitten verkoopt een vrouw uit Sri Lanka tweedehands kleding”, vervolgt Onno “Ze heeft de muur beschilderd en wil de taal leren en inburgeren door hier bezig te zijn. Persoonlijke groei is hier het belangrijkste.”

Met de groei van de verantwoordelijkheid van de organisatie en het aantal activiteiten komt er een stuk professionalisering bij kijken. “We zijn vooral doendenkers geweest”, vertelt Onno. “Nu hebben we iemand erbij die onder meer ondersteuning biedt  bij het vastleggen van informatie. Anders kan het een rotzooitje worden. Zij zet zich met behulp van anderen in om  procedures te ontwikkelen, die daarna door het bestuur vastgesteld worden. Zo groeien we langzaam toe naar een sociale onderneming en zitten steviger in elkaar. Het is geen doel, maar een hulpmiddel. Er is nu weinig vastgelegd om verder te gaan; stel dat wij wegvallen..”

Nl Doet
“Het zou prachtig zijn als mensen hier komen met NL Doet”, zegt Onno. “Al is het maar om kennis te maken.” “We gaan andere dingen doen en hebben dus meer vrijwilligers nodig”, vult Mathanja aan. “Iedereen die hier iets wil doen voor een ander in de buurt, die kan hier terecht.”

Om vrijdag 10 maart mee te helpen bij de Groeituinen met NL Doet kun je je opgeven via  www.nldoet.nl/klus/26270 Voor iedereen is er wel iets te doen. De klussen zijn: schoonmaken, schilderen en hopelijk al een beetje inrichten. Met voldoende vrijwilligers kunnen we ook al aan de gang met de eerste “moestuin-bakken” bij de entree. Yvonne en Gerard van de Crea hoek zorgen voor een lekkere lunch. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.