Nieuwe Stadskunstenaar 2019/2020 bekendgemaakt

10 december 2018 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - In het Dordrechts Museum is zojuist de tentoonstelling Stadswerken – Ton Kraayeveld geopend. Ton Kraayeveld (1955) is in 2017 benoemd tot de eerste Stadskunstenaar van Dordrecht. De afgelopen twee jaar heeft hij de stad en haar inwoners op verrassende wijze geobserveerd en vastgelegd op papier. Deze werken zijn t/m 5 mei te zien in het museum.

Als Stadskunstenaar maakte Kraayeveld onder andere een serie aquarellen van toevallige voorbijgangers. Hieruit blijkt dat de vluchtigheid van de aquareltechniek zich goed leent voor het vastleggen van alledaagse handelingen zoals het gebruik van een mobieltje, het maken van selfies of het uitlaten van de hond.Nieuwe Stadskunstenaar benoemd
Tijdens de opening van de tentoonstelling maakte wethouder Piet Sleeking ook de nieuwe Stadskunstenaar 2019/2020 bekend: beeldend kunstenaar Erik Sep. Volgens de Projectencommissie beeldende kunst, die Sep heeft voorgedragen als de nieuwe Stadskunstenaar, zijn er verschillende redenen om Sep te benoemen: ''Kunstenaars hebben vaak een eigenzinnige en actuele visie op de stad. Wat valt op, wat hindert en wat bekoort hem of haar? De keuze viel op Erik Sep vanwege de hoge kwaliteit van zijn werk en zijn intense verbondenheid met het thema de stad. Al meer dan 10 jaar werkt hij gedreven aan zijn fictieve miniatuurstad Neurotopia. Net als in een echte stad, wordt er in Neurotopia continu gebouwd, gesloopt en her-ontwikkeld. Het is knap om te zien hoe Erik Sep Neurotopia een eigen identiteit heeft gegeven en hoe hij het proces van een alsmaar groeiende stad op interessante wijze vormgeeft. Bovendien maakt de samenwerking met een Dordtse ontwerper dat hij echt geworteld is in het Dordtse.''Erik Sep (1976) zelf zegt vereerd te zijn met de benoeming: ''Ik zie het als een ambassadeurschap voor deze mooie stad. Ik ben van plan om helemaal blanco in dit project te stappen. Het eerste jaar wil ik vooral veel research en veldwerk doen en veel contact met mensen leggen. Wat hier vervolgens uitkomt, kan ik nog niet zeggen. Ik wil in ieder geval aspecten van de stad laten zien die normaliter niet veel worden getoond. Mijn reguliere werkzaamheden ga ik daarom op een lager pitje zetten om me hier helemaal op te focussen en er iets moois van te maken.''Foto hierboven: de nieuwe Stadskunstenaar Erik Sep wil in zijn 'nieuwe rol' graag iets op gang brengen in Dordrecht.

Foto's: Wim van de Pol.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.