Lokale partijen: "Tweede klokkenluidersbrief over fraude ICT Drechtsteden al op verkiezingsdag aangeboden"

31 maart 2014
Lokale partijen: "Tweede klokkenluidersbrief over fraude ICT Drechtsteden al op verkiezingsdag aangeboden"

DRECHTSTEDEN - Klokkenluiders van het ICT centrum van de Drechtsteden, Service Centrum Drechtsteden (SCD) hebben, naar nu is gebleken, voor de tweede maal de noodklok geluid. Er is sprake van verdenking van ernstige fraude bij het SCD.

De klokkenluiders melden serieuze vermoedens van grootschalige fraude met belastinggelden door een extern architect, wat zou worden toegedekt door het SCD.

Het SCD valt onder de verantwoordelijkheid van portefeuillehouder Richard Korteland (VVD Papendrecht). WEK Dordrecht eist onmiddellijke opheldering van hem.

WEK stelt: "In het najaar van 2013 heeft WEK Dordrecht als enige Dordtse fractie tegen toekenning van een ICT krediet van 19 miljoen euro gestemd aangezien het hier de zoveelste dreiging van miljoenenoverschrijding van de begroting betrof.

Wij kregen toen alleen steun van Ruud Lammers (na de verkiezingen verder gegaan als Onafhankelijk Papendrecht). Het voorstel werd aangenomen en nu blijkt dat anonieme medewerkers binnen de SCD al eerder in een brief vermoedens van ernstige onregelmatigheden aan de kaak hebben gesteld, zonder dat leden van de Drechtraad daarvan op de hoogte zijn gesteld. Naar nu blijkt is een tweede brief - gedateerd 9 maart jongstleden - pas op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen - 19 maart - via de griffie aan de gemeenteraad van Dordrecht aangeboden".

Wij vermoeden dat de brief bewust is achtergehouden om te voorkomen dat de Drechtraad kort voor de verkiezingen imagoschade zou kunnen lijden", aldus WEK.

WEK Dordrecht wil antwoord op de volgende vragen:

1. Waarom is de Drechtraad niet geïnformeerd over de twee klokkenluidersbrieven en
2. Waarom is die tweede brief pas op de dag van de verkiezingen door de gemeente Dordrecht en binnen de raad van Dordrecht (en niet onder de gehele Drechtraad) verspreid?

Het Papendrechts Algemeen Belang en Onafhankelijk Papendrecht eisen een ingelaste Raadsvergadering.

Ruud Lammers:"De heer Richard Korteland als eerstverantwoordelijke voor de Financiën dient zich wat ons betreft op de kortst mogelijke termijn te verantwoorden.
Het Drechtstedenbestuur heeft naar nu blijkt cruciale informatie achter gehouden. Ook het College en wethouder Richard Korteland in het bijzonder heeft, conform het principe van het verlengd lokaal bestuur, de gemeenteraad van Papendrecht cruciale informatie onthouden.

De eerste klokkenluidersbrief van personeel binnen het SCD is tegen alle regels in niet met de Raad en de Drechtraad gedeeld. Er schijnt ook al een bedrijfsrecherchebureau ingeschakeld te zijn. Er lijkt sprake te zijn van grootscheepse fraude.

Dit heeft ons als lokale partijen bovendien ernstig geschaad bij de verkiezingen, omdat deze informatie is achtergehouden. Als lokale partijen hebben wij altijd kritisch gestaan ten opzichte van de Drechtsteden en dit soort fraude is ons een doorn in het oog, aldus Ruud Lammers (Onafhankelijk Papendrecht) en André Stremler (PAB)."

Update 16:00 uur: De gemeente Papendrecht heeft een extra raadsvergadering ingelast op woensdag 2 april op inititaief van het PAB en Onafhankelijk Papendrech.

 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.