Meesterwerken uit het Dordrechts Museum op weg naar de Verenigde Staten

11 december 2018 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Tentoonstelling Life in the Age of Rembrandt. Dutch Masterpieces from the Dordrechts Museum vanaf 1 februari te zien in Columbus Museum of Art, Ohio, USA

Het Dordrechts Museum is deze dagen druk met het inpakken van meer dan 80 belangrijke werken uit haar collectie. Van Goyens Gezicht op Dordrecht, de Rustende ruiters van Aelbert Cuyp en vele andere meesterwerken reizen in januari af naar Columbus, Ohio. Daar zijn ze vanaf februari te zien in de tentoonstelling Life in the Age of Rembrandt. Dutch Masterpieces from the Dordrechts Museum. Met deze tentoonstelling staat de collectie Dordrecht het komend half jaar in de schijnwerpers van een belangrijk Amerikaans museum.

Het Columbus Museum of Art is bekend om zijn uitstekende collectie Europese en Amerikaanse kunst. Dankzij schenkingen van grote particuliere verzamelaars bezit het museum werken van beroemde kunstenaars die behoren tot de stromingen van het impressionisme, kubisme en expressionisme (circa 1850-1940). Het Dordrechts Museum werkte al eerder samen met dit Amerikaanse museum; twee opvallende schilderijen van Monet en Pissarro waren het afgelopen jaar al in Dordrecht te gast in de tentoonstelling Jongkind & vrienden.

Omvangrijke uitwisseling
De huidige samenwerking gaat echter verder en behelst een omvangrijke uitwisseling. Het is een unieke kans om relatief onbekende werken van beroemde meesters naar Nederland te halen. Na Life in the Age of Rembrandt komt in het voorjaar van 2020 een groot aantal werken uit Columbus naar Dordrecht. Onder de titel Pioniers van de moderne schilderkunst worden schilderijen getoond van vernieuwers als Monet, Degas, Renoir, Cézanne, Matisse, Picasso en Braque, aangevuld met werk van Amerikaanse tijdgenoten. De meeste schilderijen waren nog niet eerder in Nederland te zien. Daarnaast sluit deze toekomstige internationale tentoonstelling mooi aan bij de eigen collectie van het Dordrechts Museum.

Andere pronkstukken
Van Goyen, Cuyp - ze worden de komende tijd zeker gemist in Dordrecht. Maar hun plaats wordt ingenomen door andere pronkstukken uit de rijke collectie van het Dordrechts Museum, die nu voor verrassende nieuwe accenten zullen zorgen. Alle reden om te komen kijken, ook naar de vernieuwde vaste collectie.

Life in the Age of Rembrandt. Dutch Masterpieces from the Dordrechts Museum. Columbus Museum of Art. Te zien 1 februari t/m 16 juni 2019.
Pioniers van het Modernisme. Dordrechts Museum. Te zien 17 mei t/m 27 september 2020.

Foto 1: De Rustende ruiters in een landschap van Aelbert Cuyp worden de komende tijd zeker gemist in Dordrecht. Foto is van DM. Zaagman. Deze foto is ook in hogere resolutie beschikbaar
Foto 2: Ook Van Goyens Gezicht op Dordrecht reist af naar het Columbus Museum of Art. Foto DM. Zaagman. Deze foto is ook in een hogere resolutie beschikbaar.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.