Commotie rond ,,rode dominee" Gideon van Dam historisch beschreven en in Dordrecht gepresenteerd

10 december 2012
Commotie rond ,,rode dominee" Gideon van Dam historisch beschreven en in Dordrecht gepresenteerd

DORDRECHT –   De commotie in Dordrecht rond de in 1978 afgewezen ,,rode dominee"  is voor de eerste in een historisch tijdschrift beschreven en vandaag in Dordrecht gepresenteerd. De gebeurtenissen vielen toen ook landelijk op.

Vooral binnen de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam ontstond er in 1978 een enorme commotie,  toen VU-theoloog Gideon van Dam geen predikant mocht worden binnen de gereformeerde kerk van Dordrecht. Het enige probleem was zijn lidmaatschap van de PvdA. Ds. Kees Streefkerk, die nu de Ontmoetingskerk in Dordrecht dient, herinnert zich de opschudding in de gereformeerde theologische wereld als de dag van gisteren.

Hij was toen in Amsterdam theologie student. ,,Misschien was de opschudding op de Universiteit ook wel te groot, want er werd waargenomen vanuit een Ivoren toren. Ik denk dat een herhaling zoals toen niet meer mogelijk is. Tegenwoordig wordt een predikant niet meer voor de gehele stad beroepen, maar in de eerste plaats voor zijn eigen wijk.”

Ds. Streefkerk  keek vandaag terug nadat hij het eerste exemplaar van het jubileum nummer van het gereformeerde Historisch Tijdschrift GKN had gekregen uit handen van eindredacteur Peter Dillingh.  Daarin beschrijft Dillingh dat in 1978 gereformeerd Dordrecht landelijk in het nieuws was door opschudding rond de komst van een ‘rode dominee’, Gideon van Dam. Ds. Streefkerk complimenteerde Dordtenaar Peter Dillingh met zijn onderzoek, dat landelijk de aandacht krijgt.

Het beroep toen naar Dordrecht ging niet door, maar ruim 35 jaar later, op zondag 14 april 2013, zal ds. Gideon van Dam - die nu in Eindhoven woont - voor de eerste keer op de preekstoel staan in Dordrecht. Hij gaat voor in de Ontmoetingskerk in de wijk Sterrenburg.

Daarom nam ds. Streefkerk in de Dordtse drukkerij van het blad, RAD, het eerste exemplaar in ontvangst. Dillingh verklaarde de opschudding door te wijzen op cijfers uit 1978: Toen stemde 64 procent van de mensen in de gereformeerde kerk op het CDA en maar vier procent op de PvdA. In 1964 had het landelijk bestuur van de gereformeerde al wel bepaald, dat PvdA leden dominee konden worden in de kerk.  

Ad van den Herik  ging ook met Peter Dillingh in gesprek voor het programma In gesprek Met van RTV Dordrecht, dat op woensdag 5 december vanaf 18 uur voor de eerste keer te zien is. De opnamen waren ook op een historische plek bij RAD; Oprichter Ad den Houter heeft in het bedrijf een klein historisch museum ingericht met oude drukmachines onder de naam AD land.

Ikon Kerknieuws en het Reformatorisch Dagblad (RD) besteden ook aandacht aan Gideon van Dam en Dordrecht.

Volgend jaar op 14 april 2013 zal in de Ontmoetingskerk Gideon van Dam niet alleen voor de eerste keer voorgaan in een normale kerkdienst in Dordrecht. Na afloop zal er een forumdiscussie zijn waarvoor mensen uit verschillende (politieke) richtingen worden uitgenodigd. Het Historisch Tijdschrift GKN verschijnt twee (soms drie) maal per jaar. Losse nummers kosten € 7,50, een jaarabonnement kost € 14,00. Secretaris van de redactie, die graag nieuwe abonnees noteert, is Frans Rozemond, tel. (030) 293 47 10 (na 19.00 uur), e-mail: f_rozemond@ziggo.nlEen inhoudsopgave van alle verschenen nummers en een index op in memoriams van predikanten is te vinden op www.hdc.vu.nl/htg

Op de foto voor de oude drukpers Heidelberg staat rechts Peter Dillingh, die het eerste exemplaar overhandigt aan ds. Kees Streefkerk van de Ontmoetingskerk (foto Gerda Vroon)

Meeer foto's ook bij:

http://www.drukkerij-rad.nl/rad_bedrijven

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.