Stichting Het Wantij stelt vragen bij kap van meer dan 5000 zieke essen

19 november 2018
Stichting Het Wantij stelt vragen bij kap van meer dan 5000 zieke essen

DORDRECHT - Stichting Het Wantij maakt zich grote zorgen over de recente aankondiging door het college van B&W van de gemeente Dordrecht, dat alle zieke essen in de gemeente worden gekapt. Dat zijn er 5000 volgens het college, 65 %  van het totaal van de 8000 essen.

In een brief, gericht aan het college stelt Stichting Het Wantij: “Wij hebben informatie ingewonnen over de essentaksterfte en de mogelijk te nemen maatregelen. Uit deze informatie van deskundigen is uit niets gebleken dat dergelijke radicale maatregelen die de gemeente Dordrecht wil nemen, het kappen van minimaal 5000 essen, gebaseerd is op wetenschappelijke bewezen feiten. Wij vinden het zeer noodzakelijk dat de gemeente inzicht geeft in haar plannen en de onderbouwing daarvan.”

De Stichting stelt verder vragen over gebrek aan transparantie: “Zelfs raadsleden blijken nauwelijks op de hoogte van de ins en outs van deze plannen. Hetzelfde geldt voor de Stichting en de burgers van Dordrecht. Wel is er al een bedrag van 300.000 euro per jaar gereserveerd in de onlangs aangenomen begroting om deze plannen uit te kunnen voeren.”

Deze aanpak kan wettelijk en ook volgens de eigen APV niet door de beugel, is de overtuiging van de Stichting.

Ook stelt zij dat het college met de kap van de essen niet meewerkt aan het volgen van het landelijk protocol, dat bedoeld is om het verloop van boomziekte te monitoren. Voor het oprichten van dit protocol heeft de gemeente Dordrecht zich zelf ingespannen. Met de kap van de bomen, valt er niets meer te monitoren over de verloop van de ziekte.

De Stichting heeft het college dringend verzocht om nadere uitleg en het aangaan van de discussie en in afwachting daarvan geen essen te kappen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.