Nieuwe aanwinst geeft extra kerstsfeer aan Dordrechts Museum

20 december 2018 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum heeft een bijzonder schilderij in langdurig bruikleen gekregen van de Stichting Van Hoogstraten. Het betreft De aanbidding van de koningen, geschilderd door Dirk van Hoogstraten (ca. 1596-1640). Het schilderij is een prachtige uitwerking van het verhaal over de drie koningen die een bezoek brengen aan het kindje Jezus. Dirk van Hoogstraten was de vader en eerste leermeester van de beroemde Samuel van Hoogstraten (1627-1678). Nazaten van beide schilders waren vandaag, woensdag 19 december, aanwezig bij een officieel moment om de plaatsing van het schilderij in het Dordrechts Museum te vieren.

Het had weinig gescheeld of De aanbidding was nooit in Dordrecht terecht gekomen. Het werd in juni 2016 geveild in Parijs. De familie van Hoogstraten was geïnteresseerd, maar niet in de gelegenheid om persoonlijk in Parijs te bieden. Ze besloten via email een bod achter te laten bij het veilinghuis. Na de veiling bleek – tot ontzetting van de familie - dat het bod 'vergeten' was en niet had meegedaan bij de verkoop. Het schilderij was verkocht aan een kunsthandelaar in Turijn. De familie, verenigd in de Stichting Van Hoogstraten, was uiteraard zeer teleurgesteld. Ze zocht contact met de handelaar, Luigi Caretto, die gelukkig bereid was het werk aan hen te verkopen. Caretto heeft het schilderij daarna persoonlijk met zijn rode Alfa Romeo naar de familie van Hoogstraten gebracht.

Dankzij de royale geste van de Stichting Van Hoogstraten is het schilderij nu door iedereen te bewonderen in het Dordrechts Museum. Het museum is in ieder geval erg blij met de nieuwe aanwinst. Hoofd Collecties Annette de Vries: "Geweldig dat deze aantrekkelijke kerstvoorstelling nu bij ons hangt. De aanbidding van de Koningen toont de kwaliteiten van Dirk van Hoogstraten en sluit mooi aan bij het werk van andere Dordtse schilders als Paulus Lesire en Benjamin Cuyp. Bovenal laat het schilderij zien bij wie Samuel van Hoogstraten het vak leerde voordat hij zich bij Rembrandt verder in de schilderkunst bekwaamde."

De aanbidding van de koningen is vanaf heden te zien op zaal in het Dordrechts Museum.Beeldcredits: Dirk van Hoogstraten
De aanbidding van de koningen
paneel, 42 x 73 cm
Dordrechts Museum, bruikleen Stichting Van Hoogstraten 2018

Fotocredit onderste foto: Thymen Stolk
De familie van Hoogstraten bij het schilderij De aanbidding van de koningen

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.