Wethouder Piet Sleeking ontvangt eerste Synode400 herdenkingspenning

02 november 2018
Wethouder Piet Sleeking ontvangt eerste Synode400 herdenkingspenning

DORDRECHT - Cultuurwethouder Piet Sleeking heeft vandaag, donderdag 1 november, uit handen van beeldend kunstenaar Theun Okkerse de eerste Synode400 herdenkingspenning ontvangen. De stad viert vanaf 10 november het 400-jarig jubileum van de Synode van Dordrecht onder de noemer Ode aan de Synode, met een breed publieksprogramma. Ter gelegenheid hiervan zijn kunstenaars uit Dordrecht gevraagd om een speciale herdenkingspenning te ontwerpen.

De gemeente Dordrecht schreef een kunstopdracht uit onder lokale professioneel beeldend kunstenaars voor het ontwerp van een eigentijdse Synode penning. Uit 15 inzendingen koos de jury voor het ontwerp van Theun Okkerse (Dordrecht, 1954) Hij ontwierp een Synode penning waarin heden en verleden samenkomen, geïnspireerd op de originele penning die destijds, in 1619, aan iedereen werd uitgereikt.

De Synode van Dordrecht
In 1618/1619 was Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland, kwamen in Dordrecht bijeen voor een unieke kerkvergadering; de Synode van Dordrecht.

Iets om trots op te zijn
Wethouder Sleeking nam de penning met veel genoegen in ontvangst. Sleeking: "Dordrecht viert graag haar historie. Het is dan ook leuk als mensen een blijvende herinnering hebben aan zo'n gebeurtenis. Het is een prachtige munt geworden, ontworpen door een Dordtse kunstenaar. Iets om trots op te zijn als stad".

Verkrijgbaar
De herdenkingspenning is in brons in een exclusieve oplage van 500 stuks te koop vanaf half november bij het Dordrechts Museum, de Grote Kerk, Het Hof van Nederland en de VVV Dordrecht. Ook worden er 25 speciale zilveren penningen geslagen.

Foto's hierboven: Wim van de Pol.
Foto hieronder: Bram Vreugdenhil. Op foto de herdenkingspenning.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.