Ben Corino gaat gesprek met hedendaagse kerken en kijkt terug naar de Synode

08 november 2018
Ben Corino gaat gesprek met hedendaagse kerken en kijkt terug naar de Synode

DORDRECHT - Zaterdag 10 november woont koning Willem-Alexander in Dordrecht de opening van Ode aan de Synode in Dordrecht bij.

Vierhonderd jaar geleden vond de Dordtse Synode in Dordrecht plaats. Om voor eens en altijd de steeds scherpere tegenstellingen tussen de preciezen en de rekkelijken op te heffen verordende prins Maurits de Synode.

De geschiedenis is bekend: De rekkelijken -Remonstranten- delfden het onderspit. Maurits liet Oldenbarnevelt een kopje kleiner maken, 200 Remonstrantse predikanten werden bij Waalwijk op een drek kar over de grens gezet. De Statenbijbel werd in het Nederlands vertaald, de Dordtse Leerregels werden vastgelegd. Maurits kreeg zijn handen vrij om zich te richten op het leger nu de Rekkelijken niet meer op de bestuurders sleutelposities in het land het voor het zeggen hadden. Hoe kijkt men vanuit de hedendaagse kerken terug op deze periode.Wordt de soep nog zo heet gegeten als die toen werd opgediend?

Ben Corino gaat hier in deze uitzending van Studio De Witt het gesprek aan met:
- Joke Halk –voorzitter Kerkenraad GKG
- Carolien vd Lagemaat –voorzitter KerkenraadRemonstranten Dordrecht
- David de Roos coordinator van het evenement “Terugkeer van de Remonstranten” van zondag 11 november aanstaande.
- Paul Wansink, predikant Grote Kerk Dordrecht.

In het Tweede uur is er de aandacht voor de Dordtse en Drechtstedelijke actualiteiten van deze week.
De Dichter van Dienst is Kees Klok

Studio De Witt van 10.00 uur - 12.00 uur bij Drechtstad FM 95.7 (ether) 105.9 (kabel) Kanaal 1083 (KPN), kanaal 915 (Ziggo) of de website van RTV Dordrecht of Drechtstad FM via de link Live Radio.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.