Muurschildering en voorlezen uit Jacob Cats markeren start Synodeproject van het Vogelnest

16 november 2018
Muurschildering en voorlezen uit Jacob Cats markeren start Synodeproject van het Vogelnest

DORDRECHT - ‘Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is’, zei volksdichter Jacob Cats 400 jaar geleden. Deze spreuk is dan ook de naam van het Synodeproject van Broedplaats het Vogelnest. Donderdag 8 en dinsdag 13 november ging het project van start met de opening van de muurschildering ‘De Aalscholver-vis’ en het voorlezen van twee gedichten van Jacob Cats in de gemeenteraad.

Het is het hart die het woord verstrekt
Ilse van Donkelaar van Stichting Voorlezen organiseert het onderdeel ‘voorlezen uit Cats’ voor het project ‘Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is’. Zij las dinsdag 13 november het gelijknamige gedicht voor aan de gemeenteraadsleden: “U – gemeenteraadsleden - praat veel. Meer als de gemiddelde burger. Als vertegenwoordigers van de Dordtse burgers gebruikt u woorden en maakt u zinnen om beleid te maken en de stad te besturen. Iedere week vergadert u hier, in het oude stadhuis. Cats leert ons dat de woorden en zinnen die u kiest, zegt hoe het bij u van binnen is gesteld of zoals Cats het dichtte ‘het is het hart die het woord verstrekt’. Goed om af en toe bij stil te staan.”

De Aalscholver-vis | Elvira van Bochove
De muurschildering van kunstenaar Elvira van Bochove op de hoek Halmaheiraplein/Aalscholverstraat is een verwijzing naar de emblemata van Jacob Cats. Te zien is een zingende aalscholver. Deze vogel heeft echter ook een vissenstaart. De wortels van de Vogelbuurt, op het Eiland van Dordt, liggen in en om het water. Hierin hebben de bewoners een gezamenlijkheid. Elvira: “De aalscholver maakt van zijn staart een soort nest waarin de kleine vogeltjes zitten. Zij zijn getekend door kinderen uit de wijk, die allemaal vanuit hun eigen achtergrond en aard meebouwen aan de Vogelbuurt.”

Voorlezen bij jou of jouw tegelwijsheid op een raam?
Voor het project ‘Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is’, verzamelt het Vogelnest levensmotto’s of tegelwijsheden van bewoners uit de Vogelbuurt e.o. Daarnaast wordt er op meer plekken voorgelezen. Voorlezen bij jou? Jouw levensmotto of tegelwijsheid op je raam? Neem contact op met Lotti Hesper of Ilse van Donkelaar via info@hetvogelnest.org

Foto: Wim van de Pol

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.