RTV Dordrecht zendt vanaf zondagavond 30 december vier zonen concert uit

27 december 2018
RTV Dordrecht zendt vanaf zondagavond 30 december vier zonen concert uit

DORDRECHT - De vier zonen van Dordrecht zijn de rode draad in een muziekprogramma zondagavond 30 december vanaf 18 uur op RTV Dordrecht. Om de twee uur is het programma van 55 minuten te zien. Tot 1 januari 18 uur is het muziekprogramma te zien naast het jaaroverzicht van de omroep.

Aart Alblas (verzetsman), Kees Buddingh (dichter), Otto Dicke (tekenaar) en Kors Monster (componist) deelden 1918 als geboortejaar. In 2016 werd in het Stadhuis het idee gelanceerd om 2018 in het teken te stellen van vier beroemde zonen van de stad. Zij zijn ook op allerlei manieren geeerd.

Fooko van der Straaten had namens RTV Dordrecht de leiding over de registratie. Hij zette drie camera's in om het concert rond de zonen van Dordrecht vast te leggen. Zijn opdracht was ook om het geheel in te passen in de uur-programmering.

(persbericht voor concert rond vier zonen van Dordrecht)

Drechtstad Muziekvereniging en het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA herdenken de ´Vier Zonen van Dordrecht´ in een bijzonder concert op zaterdag 17 november. Een muzikale hulde aan Kors Monster, een eerbetoon aan Aart Alblas, gedichten van Cees Buddingh’ en tekeningen van Otto Dicke; ze komen allemaal voorbij.

Kors Monster was van 1960-1970 dirigent van KNA. Befaamd waren de concerten voor een steeds weer uitverkocht Kunstmin. In 1966 werd onder zijn leiding opgetreden voor de KRO.

KNA zingt liederen van Kors Monster, Marjolein Schaap (sopraan) en Caecilia Boschman (piano) vertolken de Gorgelzangen van Cees Buddingh’ die Kors Monster voorzag van muziek. Gedurende het concert worden tekeningen van Otto Dicke vertoond, passend bij de sfeer van de muziek. Aart Alblas wordt door Drechtstad Muziekvereniging herdacht door onder andere de muziek van de Soldaat van Oranje en het door Kors Monster gecomponeerde Willem van Oranje. Koor en orkest voeren tenslotte samen enkele imposante, filmische werken uit die een gepassioneerde finale vormen van het concert.

(verslag op website van Drechtstad)

Het concert De Vier Zonen van Dordrecht was een heel spektakel. Zowel het orkest als het koor waren in vorm. Met  Conquest of Paradise werd de spits afgebeten. Daarbij kwam het koor al hummend van achteruit de zaal op.

De camera's van RTV filmden alles wat bewoog. En dat was nogal wat! Spreekstalmeester Marco verwelkomde de families Monster en Dicke. Op voortreffelijke wijze kondigde hij de verschillende fases in het concert aan, het mini-interview met Jaap Monster was een juweeltje.

Het Priesterkoor, onder mooie begeleiding van het orkest, werd prachtig uitgevoerd. Spannend werd het bij de composities van Kors Monster.

Sopraan Marjolein en pianiste Caecilia glorieerden met de Gorgelrijmen, het koor volgde met 2 Gorgelzangen en hun pièce de resistance Vivat Musica. Ze stonden als een huis. Drechtstad Muziekvereniging voerde vervolgens het mooie Dorp aan de Rivier uit. Orkest en koor werkten met Athem en Exodus naar een fraaie climax toe, uitmondend in het volop meegezongen Land of Hope en Glory. Applaus voor koor en orkest was de terechte beloning. Jaap Monster verraste met bloemen voor dirigenten en solisten. Wat een avond!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.