Lydia de Paus uitgeroepen tot Dordtenaar van het jaar 2015

15 januari 2016
Lydia de Paus uitgeroepen tot Dordtenaar van het jaar 2015

DORDRECHT – Drieduizend mensen hebben meegedaan aan de verkiezing Dordtenaar van het jaar van het AD De Dordtenaar. De krant maakte vanavond in café Merz bekend dat de 46-jarige Lydia de Paus is uitgeroepen tot Dordtenaar van het jaar 2015.  Het was een feestelijke bijeenkomst, die de verkiezing in het tweede jaar meer glans gaf.

Ze won in een nek-aan-nekrace van Twitteragent Dirk-Jan Grootenboer en schrijver Guido Bindels, die op plekken 2 en 3 eindigden.
De Paus is de opvolger van Marco Boogers die de titel bij de eerste editie vorig jaar won. De Paus wordt door Dordtenaren geprezen vanwege het feit dat zij een matras bedacht die nabestaanden in de doodskist kunnen leggen van een overleden dierbare. Dat heeft voor alles met het behoud van de waardigheid te maken.

Eerder nieuws in de media over de winnares Lydia de Paus:

“Rust zacht, zeggen ze dan. Maar dat viel dus keihard tegen”, aldus de Dordtse Lydia de Paus, die vorig jaar tot haar afgrijzen haar overleden vriendin op de houten bodem van een doodskist moest leggen. Ze kwam erachter dat er geen matrassen voor in een kist waren en dus besloot ze er werk van te maken. Dat meldt De Stentor.

Het uitvaartcentrum D&O in Dordrecht zag wel iets in het idee. Daarom worden daar vanaf 1 juli alle doodskisten geleverd met een biologisch afbreekbaar matras. “En dat voor slechts een paar tientjes extra, want zo weinig kost het”, aldus De Paus.

De prijs is zo laag mogelijk gehouden om het voor iedereen toegankelijk te houden. Voor Ad de Jong, zijn hele leven al werkzaam in de uitvaartbranche, was het nieuw dat er iemand naar hem toekwam met het idee van een matras in een doodskist. “Ik weet niet beter of een kist ziet er zo uit en is zo aangekleed”, vertelt hij. Hij werd echter zo geraakt door het verhaal van de bedenkster, dat hij besloot met haar samen te werken.

De bedenkster beseft zich dat de overledene niets meekrijgt van de harde houten bodem, maar daar gaat het volgens haar niet om. “Het gaat om de waardigheid van iemand”, concludeert ze. Ze stelt dat in haar omgeving enthousiast wordt gereageerd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.