WEESFIETS Dordts woord van het jaar 2011

28 december 2011

DORDRECHT - Waar Van Dale ‘tuigdorp’ uitriep tot het woord van 2011, op de voet gevolgd door ‘caviapolitie’, is volgens gemeenteraadslid Jacqueline van Dongen het woord ‘weesfiets’ de winnaar in Dordrecht. 

Binnen de Dordtse politiek zijn soms verrassende begrippen waar te nemen. In 2011 waren woorden als referendumachtig, nuggers, zwerfklep, hunk, appartementenland en afvinkcultuur te horen. De zwerfklep is een extra opening bij de ondergrondse afvalcontainer, door de wethouder als zodanig benoemd. In officiële berichtgeving werd het woord verlengd tot het minder vrolijk klinkende zwerfafvalklep. 
Bij een ‘afvalambitie’ zal menigeen aan een stad als Napels denken, maar het hoort toch echt bij Dordrecht en zal in ook 2012 nog regelmatig langskomen. 
Appartementenland is geen nieuwe buitenwijk. Het woord werd slechts gebruikt om een het segment in de woningbouw aan te duiden. Nuggers blijken niet-uitkerings-gerechtigden te zijn.  
Als winnend woord is voor de weesfiets gekozen. Fietsen gestald op niet daartoe geëigende plekken in de omgeving van het station vormden in 2011 een groeiende ergernis. De gemeente besloot tot waarschuwingen en uiteindelijk verwijderen van fietsen. Het woord ‘weesfiets’ werd hiermee begrip en raakte snel ingeburgerd via de Dordtse media. 
De weesfiets bestaat vooralsnog alleen als zelfstandig naamwoord. Als werkwoord zou weesfietsen vervoegingen op kunnen leveren als ‘hij heeft geweesfietst’ of ‘zij fietste wees’. 
Opmerkelijk verschil tussen de winnende woorden op landelijke en Dordtse schaal is dat het tuigdorp er nooit kwam en dus slechts een begrip blijft, terwijl de Dordtse weesfiets al bestond voordat het een begrip werd. 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.