SCHAPETROTS Dordts woord van het jaar 2014

10 december 2014
SCHAPETROTS Dordts woord van het jaar 2014

DORDRECHT - ‘Schapetrots’ is het Dordtse woord van 2014 geworden. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Dordtse pers, koos deze uitdrukking uit een oogst van bijna twintig woorden en begrippen die het afgelopen jaar de lokale, regionale en soms zelfs landelijke media ‘haalden.’

Schapetrots heeft alles te maken met heit feit dat FC Dordrecht in het seizoen 2013-2014 promotie naar de Eredivisie wist af te dwingen. De combinatie ‘apetrots’ en ‘Schapenkoppen’ leidde via de op de sociale media actieve aanhang (wie nou écht de eerste was is niet te achterhalen) tot een nieuw en gevleugeld begrip. ,,Prachtig creatief taalgebruik, maar óók nog eens tijdloos,’’ zo staat in het juryrapport. ,,Toegegeven, het gaat nu even wat minder met FC Dordrecht en de kans dat de club maar een jaartje in de hoogste voetbalafdeling zal verblijven is niet denkbeeldig, maar schapetrots op onze lokale FC blijven we met z’n allen natuurlijk nog héél erg lang,’’ aldus de jury.

Tweede in de verkiezing werd het woord Drijf-in-bioscoop, verzonnen door Elio Barone die afgelopen zomer, namens de Stichting Dordtse Wateren een drijvende cinema realiseerde nabij het Vlak.

Een gedeelde derde en vierde plaats was er voor Boemelstad (een dreiging die Dordt boven het hoofd hangt als er vanaf het Centraal Station straks wellicht minder sneltreinen richting het zuiden vertrekken) en Betutteltypjesjeuk. Die laatste uitdrukking komt uit een column van Kees Thies in AD De Dordtenaar over het rookverbod in cafés, over niet-drinken onder de 18 en over het feit dat we tegenwoordig zelfs geen hagelslag meer op de boterhammetjes van onze kinderen mogen strooien.

Een speciale vermelding is er voor ‘Nieuwjaarserectie.’  ,,Zeer grappig, maar eigenlijk een verschrijving, dus woord van het jaar kan het dan ook het niet worden,’’ licht de jury toe. Nieuwjaarserectie is afkomstig van een amateurfotograaf en vrijwilliger van RTV Dordrecht. Hij ‘twitterde’ dit ietwat overhaast omdat hij graag de eerste wilde zijn met de melding dat er, op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie (begin 2014) schoten waren gehoord.

Het plan om, jaarlijks in december, met afgevaardigden van de lokale pers rond de tafel te gaan zitten om met elkaar te komen tot het Dordtse woord van het jaar  komt van voormalig BVD-gemeenteraadslid Jacqueline van Dongen, die tegenwoordig wethouder in Den Helder is. Er zijn een paar criteria aan verbonden: allereerst moet het woord, liefst veelvuldig, in de media ‘gehanteerd’ zijn en verder moet het ook min of meer ‘geboren’ zijn uit een lokale nieuwsgebeurtenis. Verder spelen natuurlijk ook zaken als humor en creativiteit een rol van betekenis. Eerdere winnaars waren weesfiets (2011), parapludag (2013) en swaffeltherapeut (2013).

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.