LOEMPIADICHTER Dordts woord van het jaar 2016

10 december 2016
LOEMPIADICHTER Dordts woord van het jaar 2016

DORDRECHT -  ‘Loempiadichter’ is het Dordtse woord van 2016 geworden. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Dordtse pers, koos deze uitdrukking uit een oogst van diverse woorden en begrippen die het afgelopen jaar de lokale, regionale of soms zelfs landelijke media ‘haalden.’

Deze traditie in Dordrecht is in 2011 geboren.

Het woord loempiadichter werd in het afgelopen jaar, vooral in krantenkoppen gebruikt. Het betrof hier artikelen over loempiaverkoper Xuan Tran op de Visbrug.

Zijn plek aldaar kwam ter discussie te staan nadat de Dordtse wethouder Piet Sleeking zijn plannen openbaarde voor een toekomstige herinrichting van dit stukje binnenstad. Als gevolg van nieuwe terrassen en een eventueel ‘trapgat naar het water’ zou Xuan, na ruim 25 jaar op de Visbrug, wellicht op zoek moeten naar een andere locatie voor zijn loempiakraam. Zo ver is het tot op heden niet gekomen.

De inwoners van Dordrecht lieten, middels een door Xuan zelf opgezette handtekeningenactie, namelijk massaal weten niet gediend te zijn van een eventuele ‘verhuizing’ van Xuan. In zijn dagelijkse column in AD De Dordtenaar maakte Kees Thies vervolgens bekend dat Xuan, niet alleen in zijn geboorteland Vetnam, maar ook in de Verenigde Staten (daar verschijnt een Vietnameestalige krant met een miljoenenoplage) een veelgelezen dichter is.

Sindsdien werd de voormalige bootvluchteling Xuan als het ware ‘opgenomen’ in het Dordtse dichterscircuit. Zo was hij het afgelopen jaar herhaaldelijk te horen als ‘dichter van dienst’ in het lokale radioprogramma Studio De Witt, waar hij zijn gedichten zingend voordraagt.
Andere woorden die het afgelopen jaar hoog ‘scoorden’ waren gevoelsmonument (in artikelen en politieke discussies over de mogelijke sloop van de officieel niet-monumentale, maar wel zeer geliefde Willemshoeve aan de Venuslaan in Sterrenburg) en kauwgomtaks (naar aanleiding van de vele, met kauwgom bevuilde straten in Dordrecht).


,,Ook waren er enkele woorden en begrippen die volgens de jury, om diverse redenen, geen woord van het jaar kónden of móchten worden,’’ licht juryvoorzitter Kees Thies toe. Zo werden enkele koopjeswinkels in de stad, zoals de Action en de Big Bazaar, door geïnterviewde toeristen aangeduid als gepeupelwinkel. Dát vonden we wel erg negatief… denigrerend zelfs. Ook het woord blèrocratie moest helaas afvallen. Het was namelijk de Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen die dit woord introduceerde in een reactie op plaatselijke politici, die soms louter door hard brullen, pogen de democratie naar hun hand te zetten. Een prachtig nieuw woord, maar helaas geen Dordts woord dus.’’

_________________________________________________________________________

Het plan om, jaarlijks in december, met afgevaardigden van de lokale pers rond de tafel te gaan zitten om met elkaar te komen tot het Dordtse woord van het jaar  komt van voormalig BVD-gemeenteraadslid Jacqueline van Dongen, die tegenwoordig wethouder in Zwijndrecht is.

Er zijn een paar criteria aan verbonden: allereerst moet het woord, liefst veelvuldig, in de media ‘gehanteerd’ zijn en verder moet het ook min of meer ‘geboren’ zijn uit een lokale nieuwsgebeurtenis. Verder spelen natuurlijk ook zaken als humor en creativiteit een rol van betekenis. Eerdere winnaars waren weesfiets (2011), parapludag (2012), swaffeltherapeut (2013), Schapetrots (2014) en Pantoffelritje (2015)

In de jury zaten dit jaar Thijs Blom (RTV Rijnmond), Bram van Broekhoven (@Dordtsepolitiek) Ben Corino (RTV Dordrecht) en Kees Thies (AD De Dordtenaar).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.