VALBOETE Dordts woord van het jaar 2017

02 december 2017
VALBOETE Dordts woord van het jaar 2017

DORDRECHT - 'Valboete’ is het Dordtse woord van 2017 geworden. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Dordtse pers, koos deze uitdrukking uit een oogst van diverse woorden en begrippen die het afgelopen jaar de lokale, regionale of soms zelfs landelijke media ‘haalden.’
Het woord verscheen vorige maand voor het eerst in AD De Dordtenaar (en later ook in alle andere Nederlandse dagbladen) in de kop boven een artikel over een extra bijdrage die bewoners van een Dordtse woonzorgcentrum moeten betalen als zij vaker dan twee keer per jaar gevallen zijn en als gevolg daarvan gebruik maakten van de noodknop. Valboete  ‘bereikte’ vervolgens ook nog de journaals en actualiteitenrubrieken en drong zelfs door tot in het parlement. Na zoveel beroering besloot zorgorganisatie Aafje de contracten voor ouderen die geabonneerd zijn op haar personenalarmering aan te passen. De regel dat mensen na twee noodoproepen ‘per val’ 37,50 euro moeten afrekenen, werd vervolgens definitief uit de overeenkomst geschrapt.

Overigens is dit ‘Dordtse’ woord ook genomineerd voor de landelijke verkiezing ‘Woord van het Jaar.

Twee andere, in Dordt ‘geboren’ woorden haalden het, als gevolg van de unanieme keuze voor valboete nét niet. Dat zijn zwanenwachter (dierenliefhebbers vormden tijdens de Danceparade een beschermend cordon rondom broedende zwanen op de Spuiboulevard) en bruggetjesleed (maar liefst vijf Dordtse bruggen en bruggetjes hadden dit jaar met storingen te kampen en ook de ‘beloofde’ brug bij Stadswerven gaat er, vanwege een aanbestedingsfout voorlopig niet komen).

De traditie om, jaarlijks in december, met afgevaardigden van de lokale pers rond de tafel te gaan zitten om met elkaar te komen tot het Dordtse woord van het jaar begon in 2011 en komt van voormalig BVD-gemeenteraadslid Jacqueline van Dongen, die tegenwoordig wethouder in Zwijndrecht is.

Er zijn een paar criteria aan verbonden: allereerst moet het woord, liefst veelvuldig, in de media ‘gehanteerd’ zijn en verder moet het ook min of meer ‘geboren’ zijn uit een lokale nieuwsgebeurtenis. Verder spelen natuurlijk ook zaken als humor en creativiteit een rol van betekenis. Eerdere winnaars waren swaffeltherapeut (2013), schapetrots (2014), pantoffelritje (2015) en loempiadIchter (2016).

In de jury zaten dit jaar Thijs Blom (RTV Rijnmond), Bram van Broekhoven (@Dordtsepolitiek) Ben Corino (RTV Dordrecht). Cathy Groen (‘Indebuurt.nl) en Kees Thies (columnist AD De Dordtenaar).

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.