PLASBELEID Dordts Woord van het jaar 2018

28 december 2018 door Hennie van der Zouw
PLASBELEID Dordts Woord van het jaar 2018

DORDRECHT - ‘Plasbeleid’ is het Dordtse woord van 2018 geworden. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de Dordtse pers, koos deze uitdrukking uit een oogst van diverse woorden en begrippen die het afgelopen jaar de lokale, regionale of soms zelfs landelijke media ‘haalden.’

Het begrip plasbeleid werd dit jaar in de Dordtse gemeenteraad ‘geïntroduceerd’ door fractievoorzitter Kitty Kruger (GroenLinks) die zich al tijden druk maakt over het feit dat zich in Dordrecht té weinig openbare toiletvoorzieningen bevinden. ,,Hoogste tijd voor een plasbeleid in deze gemeente’’, aldus Kruger eerder dit jaar in een raadsvergadering.

Twee andere, in Dordt ‘geboren’ woorden haalden het, als gevolg van de unanieme keuze voor plasbeleid nét niet. Dat zijn braniebrug (de twaalf-en-een-half miljoen euro kostende brug die bij Stadswerven gaat komen) en treurpandje (in Dordrecht staan diverse gebouwen en gebouwtjes, waaronder het Teerlink-pand op de kop van de Kalkhaven en diverse winkelpanden op de Voorstraat-midden al veel te lang te verpauperen). 


De traditie om, jaarlijks in december, met afgevaardigden van de lokale pers rond de tafel te gaan zitten om met elkaar te komen tot het Dordtse woord van het jaar begon in 2011. Er zijn een paar criteria aan verbonden: allereerst moet het woord, liefst veelvuldig, in de media ‘gehanteerd’ zijn en verder moet het ook min of meer ‘geboren’ zijn uit een lokale nieuwsgebeurtenis. Verder spelen natuurlijk ook zaken als humor en creativiteit een rol van betekenis. Eerdere winnaars waren swaffeltherapeut (2013), schapetrots (2014), pantoffelritje (2015), loempiadichter (2016) en valboete (2017).
In de jury zaten dit jaar Thijs Blom (RTV Rijnmond), Bram van Broekhoven (@Dordtsepolitiek), Ben Corino (RTV Dordrecht) en voorzitter Kees Thies (columnist AD De Dordtenaar).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.