Controles op vuurwerkverkoopdagen opnieuw goed verlopen

02 januari 2019 door Hennie van der Zouw
Controles op vuurwerkverkoopdagen opnieuw goed verlopen

DRECHTSTEDEN - Jaarlijks controleert de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) op de vuurwerkverkoopdagen verschillende verkooppunten in de regio. Deze controles zijn belangrijk voor een veilige vuurwerkopslag en -verkoop. Uit de controles kwamen goede resultaten. We hoefden nauwelijks handhavend op te treden.

De verkoopdagen vielen op 28, 29 en 31 december. Onze inspecteurs hebben op deze dagen controles uitgevoerd bij de 30 verkooppunten in de regio. Belangrijk bij de controles is de staat van de verkoopruimte. Is de balie juist ingericht, ligt er niet teveel vuurwerk in de verkoopruimte en wordt er niet te veel vuurwerk aan klanten meegegeven? Ook checken de inspecteurs de opslagruimtes.

Uit de controles kwamen goede resultaten
De inspecteurs moesten hier en daar aanwijzingen geven voor bijvoorbeeld het ontbreken van een pictogram "roken en open vuur verboden" bij de ingang van de winkel. Of het niet hebben van een gangpad van minstens 75 centimeter breed in de opslag. Verder hoefden we niet handhavend op te treden.

Op de dag voor de verkoop doen we ook controles
Het is verboden om de dag voor de start van de verkoop vuurwerk in de verkoopruimte te hebben liggen. Dit is namelijk onveilig. Bij 2 bedrijven is er een overtreding geconstateerd.

Eerder deden we al voorcontroles
Rond oktober, november van vorig jaar zijn er voorcontroles geweest bij de verkooppunten. Bij deze controles keken onze inspecteurs naar de sprinklers, brandmeldinstallaties, brandblussers en naar de technische staat van de bunker waar het vuurwerk in ligt. Bij alle verkooppunten was alles op orde. Vooraf krijgen alle verkopers informatie en checklisten, zodat ze overtredingen en onveilige situaties kunnen voorkomen.

Bron foto: OZHZ

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.