Dordrechts Museum krijgt bijzonder zelfportret W.B. Tholen van jubilerende Bedrijfsvrienden

08 januari 2019 door Hennie van der Zouw
Dordrechts Museum krijgt bijzonder zelfportret W.B. Tholen van jubilerende Bedrijfsvrienden

DORDRECHT - De jubilerende Bedrijfsvrienden van het Dordrechts Museum hebben het museum een bijzonder zelfportret van de schilder Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) geschonken. Zij bestaan nu 25 jaar. Maandagavond 7 januari nam wethouder cultuur Piet Sleeking het schilderij in ontvangst van voorzitter Ben Knüppe van de Bedrijfsvrienden.

Het betreft het schilderij Zelfportret in bosrijk landschap. Tholen maakte het werk in 1895, op 35-jarige leeftijd. Het schilderij werd door het Dordrechts Museum bij toeval ontdekt in een privécollectie. Het bestaan ervan was bekend, maar lange tijd was onduidelijk waar het zich bevond.

Het schilderij is waarschijnlijk altijd in bezit van dezelfde familie geweest. De grootvader van de eigenaar had erg goede banden met diverse Nederlandse kunstenaars en kocht in de eerste decennia van de 20ste eeuw werken aan van onder andere Isaac Israëls en W.B. Tholen. De eigenaar bleek bereid het zelfportret van Tholen te verkopen aan het Dordrechts Museum.

Bijzondere compositie
Het schilderij is bijzonder omdat er geen enkel vergelijkbaar zelfportret van Tholen of zijn tijdgenoten bekend is. Het is een monumentaal en ingetogen zelfportret in een unieke landschappelijke setting. Juist deze compositie maakt het werk zo uniek voor zijn tijd.

Het zelfportret vormt een belangrijke aanvulling op het werk van Tholen in de collectie van het Dordrechts Museum – zoals het prachtige Zomers Boerenlandschap - en daarmee op de collectie 19de-eeuwse schilderkunst. Ook heeft het Dordrechts Museum een unieke deelcollectie (zelf)portretten van kunstenaars, van de 16de eeuw tot nu, die als een kralensnoer door de verzameling van zes eeuwen Nederlandse schilderkunst heen loopt.

Tholen krijgt eigen tentoonstelling
Tholen was een erg veelzijdige schilder met veel oog voor detail. Naast portretten maakte hij ook waterlandschappen, stadsgezichten en intieme interieurs. Zijn werk heeft zowel raakvlakken met de Haagse School als het Amsterdams Impressionisme. Toch is hij minder bekend dan zijn tijdgenoten. Onterecht vindt het Dordrechts Museum, dat in samenwerking met de Fondation Custodia (Parijs) vanaf februari 2020 een grote tentoonstelling aan Tholen zal wijden.

Afbeelding: Willem Bastiaan Tholen, Zelfportret in bosrijk landschap (1895), Dordrechts Museum, schenking Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum 2018.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.