Stichting De Buitenwacht luidt samen met Greenpeace de noodklok voor het klimaat

29 november 2018
Stichting De Buitenwacht luidt samen met Greenpeace de noodklok voor het klimaat

DORDRECHT - Ontmoetingscentrum De Buitenwacht luidt zaterdag 1 december, met Greenpeace en een paar honderd andere instellingen in het land, de noodklok voor het klimaat. Door het hele land worden letterlijk de klokken geluid. Met dit signaal wordt minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat opgeroepen om een koploper te zijn op de komende klimaattop in Polen. De actie is een initiatief van Greenpeace en inmiddels doen er honderden kerken en carillons aan mee.

Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet. Vlak voor de internationale klimaattop in Polen wordt daarom de noodklok geluid. “Wij luiden de noodklok, omdat de aarde gekoesterd moet worden, voor onzelf en de generaties die na ons komen”, zegt Els Hauser, medewerkster van De Buitenwacht.

Twee voor twaalf
Faiza Oulahsen van Greenpeace: “Het is 2 voor 12 voor het klimaat. Het is van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven. Dat halen we alleen als we onze CO2-uitstoot met 60% terugdringen in 2030. Dat betekent onder andere inzetten op zonne- en windenergie, onze bossen beschermen en de kolencentrales sluiten.”

Door het hele land
Van de Sint-Janskerk in Maastricht tot de Martinitoren in Groningen. Van het carillon in de Grote Kerk in Enschede tot de klokken van één van de oudste kerken van Drenthe in Anloo. Om twee minuten voor twaalf worden hier de klokken geluid. Behalve kerken doen ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie en zelfs buiten de landsgrenzen zijn de klokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg.

In Dordrecht gebeurt dat dus bij De Buitenwacht aan de Bosboom Toussaintstraat 67, om 11.58 uur. Ze luiden niet alleen de klok, maar gaan er ook bij trommelen. De Buitenwacht heeft een klok, omdat het een voormalige kerk is.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.